Belföld

Volt egyszer egy Szőke Tisza

A 2012-es esztendő szomorú szenzációja a szegedi Szőke Tisza hajó pusztulása. Az év végén igyekszünk bemutatni szövegben és képekben ezt a szomrú történetet.

Február utolsó napján adta hírül a Szeged24, hogy a legendás szegedi gőzös, a Szőke Tisza oldalára dőlve várja végzetét a tápéi kikötőben. Az 1917-ben épült hajó először a IV Károly, később a büszke Sas nevet kapta. Csak névváltozásai során is megelevenedik a magyar történelem, ugyanis a 30-as évektől Szent Imrére, a háború után pedig természetesen Felszabadulásra, először keresztelték, majd nevezték át, és úgynevezett kofa hajóként szolgált. 1958-ban újították fel, amikor pihenőhajót építettek belőle, de a ’70-es évekre annyira leromlott az állapota, hogy leselejtezték, és 78-ban Szegedre, a Múzeum elé került, ahol már csak állóhajóként szolgálhatta a vendégeket. Sokakat kellemes emlékek kötnek hozzá az itt működő étterem, még inkább a diszkó kapcsán.

Út a tápéi kikötőbe

2000-ben indult utolsó útjára, a tápéi téli kikötőbe vontatták a Szőke Tiszát. A Tiszayacht Kft. vásárolta meg 1, azaz 1 forintért, azzal az ígérettel, hogy gondoskodni fognak a megőrzéséről, hasznosításáról. Ez nem történt meg, azonban öt év után eladták az Európa Rendezvényiroda Kft-nek amely szintén felújítást ígért. A milliárdos összegeket meghaladó terveken túl ebből sem lett semmi. A Tiszayacht 2007-ben visszavásárolta a hajót és mindjárt továbbadta a mostanra felszámolás alatt álló Szeviépnek. Az ekkor még ereje teljében lévő cégcsoport Szeged főutcája – a Tisza projekthez kapcsolódva úgyszintén nagy terveket szőtt.

Egy évvel később létrehozták a Szőke Tisza Hajó Nonprofit Kft-t, amely Európai Uniós pályázati pénzből próbálta a renoválás költségeit előteremteni, de egy formai hiba miatt el sem bírálták a pályázatot. 2010-ben újra remény gyúlt, mert a Technológia Tudásalapú Vállalkozásfejlesztési Nonprofit Kht- végre sikerrel pályázott, de csak a mintegy másfélmilliárd forintra becsült felújítási költségeknek egy harmadát, félmilliárd forintot kapták meg. A kegyelemdöfést az adta meg, hogy nem sikerült a hiányzó összeget előteremteni, ezért visszalépni kényszerült a pályázó, a támogatást nem vették fel. A továbbiakban úgy tűnik nem is lesz mire, mert az alacsony vízállás miatt megfeneklett, egykor kívül – belül pompás hajó agóniája véget ért. A test félrebillent, a felhajtóerő már nem hat rá, és kajütablakain ömlik be a víz. Ha jön az áradás csak a kéményei fogják jelezni, hogy itt lett egy tipikus magyar történet áldozata az egykori büszke sas.

Mentsük meg a hajót!

Augusztus közepén arról írtunk, hogy már hat évvel korábban is a pusztulás félreismerhetetlen jelei domináltak a hajó belsejében, de a falon ott lógott még André Agassi portréja, a pultnak támasztva egy árlista pedig arról árulkodott, hogy 180 forintért vehettünk egy dobozos üdítőt a hajdani diszkóban. Az egyik kép alapján az is kiderül, hogy a hajdan elegáns vendégsereget szállító hajó hatóságilag engedélyezett befogadóképessége 800 fő volt.

Elkerülhetetlen a vég

Szeptember közepén megmutattuk még, hogy nézett ki ez a csodálatos hajó új korában, de október elsején már azt kellett írnunk, hogy vége, nincs menekvés. Miután munkatársunk két munkástól megtudta, hogy néhány napja bontják a hajót, és egy általuk megnevezni nem kívánt “főnök” utasítására darabolják a fedélzetet, egy harmadik munkás odalépett, és erőteljesen felszólította, hogy ne folytassa a fénylépezést. Néhány képet ennek ellenére sikerült készíteni a munkálatokról, illetve azok következményeiről, ám a parton összegyűlt hatalmas farakást már nem sikerült megörökíteni, melyet a hajóból “termeltek ki” a munkások.

Apró darabokra szedték a Szőke Tiszát

Jó hír volt viszont, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egy határozatban megjelölte azokat a részeket, melyeket mindenképpen szakszerűen kell a hajóból kiszerelni és megfelelő helyen kell a továbbiakban tárolni. Ennek némileg ellentmondott következő híradásunk, mely szerint bárki szabadon vihetett el alkatrészeket a hajóroncsról. A mostani állapotában már alig lehet felismerni az egykor büszke hajót. A kikötőbe ugyan nem lehet bejutni, de a kerítést megbontották a parton felhalmozott hajódarabok mellett, így a fémtolvajok is szabadon garázdálkodhatnak a területen. A vízben már csak a hajó alsó része ázik, rozsdásodik.

Szívszorító látvány

Így kell szembesülnünk az utóbbi száz év magyar történelmét szimbolizáló gőzös pusztulásával, amely Szeged egyik szimbólumává vált, noha vendéként érkezett ide. Így nem csupán ettől az esztendőtől, de a Szőke Tiszától is búcsúzunk az év végén. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik