Belföld

Ne induljon útnak Pest megyében!

Felborult tűzoltóautó a 10-es főúton (havazás, ónos eső, baleset, tűzoltóság )
Felborult tűzoltóautó a 10-es főúton (havazás, ónos eső, baleset, tűzoltóság )

Jön az ónos eső, óvatosságra intenek a hatóságok.

Az Időkép észlelései szerint hamarosan jön az ónos eső, 15.20 óra körül már a Komárom-Mór vonalon tartott, s fokozatosan halad kelet felé. Budapestet is eléri néhány órán belül.

Figyelmeztetés

Senki ne induljon útnak Pest megyében, mivel a térséget hamarosan eléri az ónos eső, különösen a Zsámbéki-medencében lehetnek fennakadások – közölték a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél vasárnap kora délután. A sószóró gépeik közül a legtöbb – összesen 48 – most is Pest megyében dolgozik.

Szentendre környékén a folyamatos hóesés miatt a csúszós főutakra több gépet is kivezényeltek, erőteljesen szórják a pilisi emelkedőket is, ahol több munkagép, egy korábbi baleset nyomán elrendelt útzár következtében, jó ideig várakozásra kényszerült.

Kritikus lehet a helyzet

A legtöbb gondot a Zsámbéki-medence síkosságmentesítése okozza, mert az ottani sajátos mikroklíma miatt a kiszórt anyag nem eléggé hatásos. A Pest megyei közlekedési helyzetet Vác térségében a köd nehezíti, ráadásul az előrejelzések szerint rövid idő múlva ónos eső éri el Közép-Magyarországot, ennek gócpontja szintén a Zsámbéki-medencére tehető majd, így a munkagépeknek valószínűleg le kell állniuk. A Magyar Közút arra kéri a Pest megyében élő, ott tartózkodó autósokat, hogy egyelőre ne induljanak útnak, a térségben közlekedőknek pedig a folyamatos tájékozódást ajánlják.

Borult a tűzoltóautó

A havas úton megcsúszott és árokba borult egy személyautó az M31-es autóúton Nagytarcsa közelében. A kocsiban két gyermek és édesanyjuk utazott, az autót vezető nő könnyebben megsérült. Útzárat nem kellett elrendelni.

Kisteherautó és mikrobusz ütközött délelőtt Pilisvörösvár és Piliscsaba között, utóbbi járműben egy hattagú család utazott, egyikük sem sérült meg. A balesethez riasztott tűzoltóautó is megcsúszott és felborult a jeges úton, egy tűzoltót kórházba vittek csakúgy, mint a mikrobuszban utazó négy gyermeket. A környékén félpályás útzárat rendeltek el. Piliscsaba környékén az utak a hóesés és a lefagyások miatt nehezen járhatóak, a nagyobb járművek – kamionok és buszok – már az emelkedő előtt rendre elakadnak, ott vesztegelnek. A katasztrófavédelem és a rendőrség is óvatosságra inti a Pilisben autózókat.

Budakeszi és Páty között egy személyautó és egy menetrend szerinti Volánbusz ütközött össze. A Zsámbék és Budapest között közlekedő járaton nyolc utas volt. A balesetben senki sem sérült meg.

Délelőtt árokba csúszott egy áruval megrakott teherautó Almásfüzitő előtt, emiatt a 10-es főközlekedési utat teljes szélességében lezárták. A balesetben senki nem sérült meg, a helyszínelés és a műszaki mentés idején torlódásra kellett számítani.

Az országban több helyen folyamatos a hóesés, az erős szél hóátfúvásokat okozhat, síkosak az utak, az aranyvasárnapi bevásárlás miatt pedig nagy a forgalom. A rendőrség kéri a sofőröket, fokozott óvatossággal vezessenek, figyeljenek a biztonságos követési távolság betartására.

Gondban a buszok

A fővárosban a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, de a hegyvidéki autóbusz-vonalak esetében kisebb késések, fennakadások vannak. A Budapesti Közlekedési Központ az esetleges forgalmi zavarok miatt az utasok türelmét kérte azoktól, akik a 13-as, a 21-es, a 21A és a 137-es autóbuszokon közlekednek. A 150-es és a 250-es autóbuszok a Tordai út járhatatlansága miatt megosztva jártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik