Belföld

Így hagyják jóvá a kerettantervet

balog zoltán (balog zoltán, )
balog zoltán (balog zoltán, )

Megjelent az emberi erőforrások miniszterének rendelete a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről a Magyar Közlöny pénteki számában.

Eszerint a miniszter dönt az iskolák benyújtott kerettanterveiről, illetve a kerettantervet alkalmazók köréről és az alkalmazás szabályairól, és a jóváhagyott kerettanterveket nyilvántartja, valamint a minisztérium hivatalos honlapján közzéteszi.

Az iskolák helyi tantervei a tantárgyi kerettantervekben meghatározott óraszámokat legfeljebb 10 százalékkal csökkenthetik a rendelet alapján, s az iskoláknak a kerettanterveket tanév szerinti tagolásban kell beépíteniük a helyi tantervükbe. 

Kitér a rendelet arra is, hogy a középiskolának a helyi tantervükben kell meghatározniuk a 11-12. évfolyamon az emelt szintű érettségire történő felkészítéshez és az emelt szintű oktatáshoz alkalmazott fejlesztési feladatokat, követelményeket.

A kerettanterveknek egyebek mellett tartalmazniuk kell a tantárgyak óraszámát, tartalmait, a kapcsolódási pontokat az egyes tantárgyi tartalmak között, illetve a kulcskompetenciák és a kompetenciafejlesztés adott életkori és képzési szakaszban érvényesítendő feladatait.

A jogszabály szerint a miniszter a jóváhagyásra hozzá benyújtott kerettantervet annak mellékleteivel együtt öt napon belül megküldi az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek (OFI), amely az elbírálására két tantervi szakértőt kér fel. Az OFI-nak a szakvéleményt ötven napon belül kell továbbítania a miniszternek, aki öt napon belül meghozza döntését.

A benyújtott kerettantervet akkor hagyják jóvá, ha az megfelel a nemzeti köznevelési törvényben, a nemzeti alaptantervben, továbbá ebben a rendeletben foglaltaknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik