Belföld

Az ombudsman nem engedné el az idősebb orvosokat

orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )
orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )

Szabó Máté a közszférában és az egészségügyben dolgozók kötelező nyugdíjazását súlyos problémának tartja.

Szabó Máté ombudsman alapjogi szempontból elfogadhatatlannak tartja a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő törvény egyes elemeit, és az ezekhez kapcsolódó módosító javaslatokat, amelyeket az Országgyűlés 2012. december 17-én fogadott el.

 

Az alapvető jogok biztosának közleménye szerint a törvény súlyos alkotmányos aggályokat vet fel a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához való joggal, az egyenlő bánásmód követelményével, illetve az élet, az egészségvédelem és a közművelődés feltételei biztosításának állami kötelezettségével összefüggésben.

Szabó Máté álláspontját azonnali vélemény formájában megküldte köztársasági elnöknek, az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek.

A biztos arra is felhívta a tárcák figyelmét, hogy a munkavállalási és finanszírozási szabályok ilyen átalakítása oda vezethet, hogy egyes speciális szakismereteket igénylő közintézményekben, így egyes közoktatási, egészségügyi és igazságszolgáltatási intézményekben az állampolgárok nem részesülhetnek a haladéktalanul szükséges, szakmailag indokolt, legmagasabb szintű szakorvosi és családorvosi ellátásban.

Ugyanez az alapjogi aggály fennáll a közoktatási és köznevelési, valamint a közművelődési feladatokat ellátó intézményrendszer működésével összefüggésben is, amennyiben a törvény az elfogadott szöveggel lép hatályba.  

Szabó Máté szerint jelenlegi formájában a törvény nem felel meg sem az Alaptörvény rendelkezéseinek, sem a magasabb szintű törvényi szabályoknak.

A biztos jelezte azt is, hogy ha a köztársasági elnök a jelenlegi tartalommal hirdeti ki a jogszabályt, akkor – a korábbi ombudsmani gyakorlattal összhangban – megfontolja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve kezdeményezi a hatályba lépés felfüggesztését.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik