Belföld

Megszólalt “Orbán Viktor koldus, csöves unokahúga”

Hajléktalan demonstráció (hajléktalan)
Hajléktalan demonstráció (hajléktalan)

Több száz hajléktalan, aktivista és hajléktalan aktivista demonstrált békésen a Parlament árnyékában.

“Hallod, testvér, van egy sztori. De csak ha kell.” Ezzel rángatta szép sorban meg egy férfi az operatőrök és fotósok télikabátját a Város Mindenkié csoport hajléktalanok jogaiért szervezett demonstrációján. Kellett a sztori: nemsokára tömött félkör alakban vették körül a nőt, aki a testére rögzített transzparens bevallása szerint nem más, mint a kormányfő “csöves, koldus unokahúga”. “Aki nem hiszi, járjon utána” – ad nyomatékot a szavainak a papír alján.

Tényleg? – tesszük fel neki a már-már Kálmán Olga-ian agyafúrt kérdést. Esküszik: tényleg. “Ismerem is, ő is engem, el is kerül messziről, ha meglát. Most szültem egy gyereket, azt például eladta családon belül.” Az Orbán-dinasztia e titkolt ágáról több sajnos nem derül ki, szavait elnyomja a körülőtte álló vagy kétszáz elégedetlen hajléktalan és aktivista skandálása: “Lakhatást, ne zaklatást!” A tiltakozók az emberhez méltó lakhatáshoz való jogért tüntettek, valamint azért, hogy senkit se lehessen elhelyezés nélkül kilakoltatni.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: Neményi Márton

A kormányfő november végén életszerűtlennek nevezte az Alkotmánybíróság döntését, amely nem hagyná, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben tilthassák ki területükről a hajléktalanokat. A Város Mindenkié csoport szerint a kormány nem a hajléktalanság felszámolásán, hanem a hajléktalanok üldözésén dolgozik. “Ma Magyarországon lakhatási válság van, amelyet nem úgy kell kezelni, hogy büntetik a szegényeket és üldözik a hajléktalanokat” – ezt már Papp Csaba aktivista mondta a jelképes lakásként kialakított színpadról.

Wirth Judit, a Nők a nőkért együtt az erőszak ellen (NANE) szervezet képviselője arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság a döntésében figyelembe vette a hajléktalanok alapvető jogát a maradék méltóságukhoz, hogy ne kezeljék őket bűnözőként csupán azért, mert nincs hol lakniuk. A kormányfő szerint azonban ez a döntés nem volt életszerű – utalt Orbán Viktor közelmúltbeli nyilatkozatára. A NANE képviselője ezzel szemben a hajléktalan emberek üldözését nevezte életszerűtlennek. A női hajléktalanság egyik leggyakoribb oka a gyerekként, illetve felnőttként párkapcsolatban elszenvedett erőszak. Ha önálló büntetőjogi tényállás lenne a párkapcsolati erőszak, nem kerülnének bántalmazott nők az utcára.

Szabó József, a lakáshitelesek érdekeit védő Hiteles Mozgalom képviselője szerint társadalmi katasztrófa van, 112 ezer ingatlan vár kényszerértékesítésre, ez csaknem félmillió ember számára otthona elvesztését jelenti, félmillió család küszködve fizeti a lakáshitel részleteit. Megjelent a Hallgatói Hálózat két aktivistája is – a diákok egyébként eközben a Széll Kállmán téren égették hallgatói szerződéseiket. A szónokok szerint a kormány kommunikációs trükkökkel próbálja egymás ellen fordítani a diákokat. A fiatalok tovább folytatják tiltakozó akcióikat az ünnepek után is és szolidaritást vállalnak a hajléktalanokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik