Belföld

Ráfizet, aki fellebbez sztrádás büntetése miatt

autopalya(210x140)(3).jpg (sztráda, )
autopalya(210x140)(3).jpg (sztráda, )

Megnégyszerezhetik a bírságát annak a sofőrnek, akit autópályán bliccelés címén büntetettek meg, és panaszt tesz eze ellen. Az ombudsman szerint sürgősen tiszta szabályokra lenne szükség. A lopott autók pótdíja megoldódott.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményben hívta fel a figyelmet: nincs jogszabály arra, hogy ha valaki vitatja az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. által kiszabott pótdíjat, akkor a panaszt mely szervnek és mennyi időn belül kell elbírálnia.

Szabó Máté példaként említette, hogy ha valaki nem ért egyet az autópálya-kezelő 15 ezer forintos követelésével, az elutasító válaszban már 60 ezer forintos pótdíjfelszólítást kaphat, mert időközben letelik a bírság megfizetésére kiszabott harminc nap, ugyanis az autópálya-kezelő eljárásával szemben benyújtott panaszoknak nincs halasztó hatályuk. Ezzel azonban sérül az autós jogorvoslathoz való joga – áll az ombudsman jelentésében.

Szabó Máté szerint az autósok így akkor sem tesznek panaszt, ha egyértelmű az érv, amelynek alapján mentesülnének a pótdíj megfizetése alól.

Az ombudsman jelentésében emlékeztetett egy korábbi vizsgálatára is, amelynek esetében az ÁAK Zrt. akkor is fenntartotta a pótdíj befizetésének kötelezettségét, amikor az autós igazolni tudta, hogy nem az ő járműve van a kamera felvételén.

Ezek az esetek is alátámasztják, mennyire fontos a jogorvoslat szabályozása, illetve annak rögzítése, hogy az előterjesztett panaszoknak halasztó hatályuk legyen a fizetési kötelezettség megállapításakor – áll a közleményben.

Az ombudsman kifogásolta azt is, hogy megbírságolják azokat is, akiknek az autóját ellopták és a menekülő tolvajok nem fizetnek az autópálya használatáért. Szabó Máté szerint zaklatásnak minősül az autópálya-kezelő részéről és sérti a jogbiztonság követelményét, ezért kérte az erről szóló szabályok módosítását.

Az autópálya-kezelőt arra kérte az alapjogi biztos, hogy a jövőben tartózkodjon a bírságolás ilyen gyakorlatától, és fizesse vissza a pótdíjat annak a károsultnak, aki azt már kifizette. Az ÁAK Zrt. felfüggesztette a pótdíjak behajtását.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy az új előírások január 1-től hatályba léphetnek.  Jövőre a bliccelésért kiszabott bírságot az útkezelő felfüggesztheti, ha az üzemben tartó feljelentéssel igazolja, hogy a gépjármű vagy annak rendszáma jogellenesen került ki a birtokából, vagyis ellopták a járművét. Hamis feljelentés esetén azonban automatikusan a magasabb pótdíjat kell majd megfizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik