Belföld

Ezeken a szakokon nem lehet ingyen tanulni

Diáktüntetés (Diáktüntetés)
Diáktüntetés (Diáktüntetés)

A gazdasági és kommunikáció szakra, jogászképzésre készülő fiataloknak kell lemondaniuk az ingyenes egyetemi tanulmányokról. A pontszámok még mindig kérdésesek.

Ahogy azt korábban rebesgették, nem lesz államilag finanszírozott képzés a gazdasági szakokon és a jogászképzésben – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának csütörtökön közzétett listájából.

Nem kap állami támogatást a bölcsészszakok közül az andragógia (felnőttképzés), társadalomtudományok közül pedig a kommunikáció és médiatudomány, illetve a nemzetközi tanulmányok.

Az igazságügyi igazgatási és a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakra készülőknek is teljes egészében maguknak kell állniuk a tanulmányi költségeket.

A pontszámokat elvileg a szakminiszter határozhatta volna meg, ám ő azt egyelőre az egyetemekre, főiskolákra bízza. Általánosságban adott egy minimumpontszámot, ez alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont. Az intézményi kapacitás függvényében ettől el lehet térni, vagyis egyetemenként lehet ennél magasabb pontszámokat is kérni.

A miniszter közleményében az áll: a hallgatók új felvételi eljárásra való biztonságos felkészülése érdekében nem határozza meg a pontokat, majd csak a 2014-es felvételikre.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) és az ELTE BTK hallgatói Fóruma felháborodásának adott hangot azt követően, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, mely szakokon nem lehet jövőre államilag finanszírozott képzésben tanulni – írja az atv.hu.

„A kormány valójában bevezette a tandíjat. Az, hogy jövőre tizenhat szakon, köztük a legnépszerűbbeken nem indul állami ösztöndíjas képzés, visszalépés a kormány két héttel ezelőtti álláspontjához képest is”- tiltakoznak. A szervezetek szerint Balog Zoltán „hazudott”, hiszen két napja sajtótájékoztatón és az Országgyűlésben is garantálta, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel “a minőségi kritériumoknak” és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik