Belföld

Mire figyeljünk a karácsonyi vásárláskor?

Az elmúlt években a karácsonyi bevásárlás fogalma megváltozott. Máshogy és másképp zajlik az ajándékvásárlás, az ünnepi étkezésekhez szükséges hozzávalók beszerzése, és a kereskedelem is már novemberben rendkívüli ajánlatokat, akciókat kínál.

Vannak azonban örök érvényű igazságok és jó tanácsok, amelyek még a tapasztalt háziasszonyok beszerzőkörútját is megkönnyíthetik, elkerülve a vásárlás utáni, ügyfélszolgálatokon való örökös sorban állást és bosszankodást.

Címkén az igazság!

Élelmiszer-vásárláskor az egyik legfontosabb szempont az élelmiszerek minőségmegőrzési ideje. A hatályos jogszabályoknak megfelelően a gyártóknak és forgalmazóknak a minőségmegőrzési időt a csomagoláson jól látható módon fel kell tüntetniük. A “minőségét megőrzi” és a “fogyasztható” kifejezések egyaránt megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, amennyiben utánuk valóban feltüntetik a dátumot. A dátumjelölésnek a nap/hónap/év vagy a hónap/év sorrendet kell követnie, de extrém hosszú eltarthatósági idővel rendelkező tartósított termékek (pl. konzervek) esetében előfordulhat, hogy a jelölésben kizárólag az évszámot tüntetik fel.

A friss hal “visszarúg”!

Amennyiben a termék különleges tárolási körülményeket igényel (pl. hűtés vagy fagyasztva tárolás), akkor az erre utaló figyelmeztetést közvetlenül a minőségmegőrzési idő feltüntetésének közelében kell keresni. Az európai uniós csatlakozás óta számos más tagállamban előállított termékkel bővült a hazai élelmiszer-paletta, ám sajnos még mindig kevesen tudják, hogy a forgalmazók a csomagoláson kötelesek magyar nyelven feltüntetni – többek között – a termék pontos megnevezését, összetevőit, az esetleges allergéneket, ezért nagyon fontos, hogy a vevők vásárlás előtt a terméken található összes tájékoztatót figyelmesen elolvassák.

Mivel a karácsonyi asztalra nem csupán előrecsomagolt élelmiszerek kerülnek, fontos néhány szót ejteni az ilyenkor hagyományos ételek nyersanyagairól is.

Szinte nincs olyan magyar család, ahol ne gőzölögne karácsony estéjén egy tál halászlé. Halvásárláskor számos ismertetőjel árulkodik a halhús frissességéről, amelyeknek figyelembe vételével kiküszöbölhető a gyenge minőségű, esetenként romlott hal vásárlása. Frissnek számít a hal, ha ujjunkkal bőrét megnyomkodva az “visszarúg”, tehát kemény és rugalmas. Pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek. A halak húsa a magas víztartalom miatt igen romlékony, még hűtőben sem tárolhatók sokáig, mert a bomlási folyamatok a halhús természetes mikroflórája miatt 30 °C-on akár 5 óra alatt is megindulhatnak. Ezért fontos, hogy a halakat mihamarabb elkészítsük, vagy a megfelelő módon -18 °C-ra lefagyasszuk egészen a felhasználásig.

További tippek a teljes cikkben!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik