Belföld

Kozma József: Az elefánt rak rendet a porcelánboltban?

„Nem vagyok nyugodt, amikor az elefánt azt ígéri, rendet rak a porcelánboltban!” – mondta Kozma József, az MSZP szegedi elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A szocialista párt szegedi elnöke szerint akkora a káosz az oktatáspolitikában, hogy nem lehet eligazodni a kormányzat szándékán. Először bejelentették, hogy az államilag finanszírozott keretszámot 10 ezer 480-ra csökkentik, majd amikor a hallgatóknak és a középiskolás diákoknak nemcsak a szeme, de a szája is kinyílt, akkor gyorsan több, egymásnak teljesen ellentmondó verzió is napvilágot látott.

Kozma József kijelentette, jelenleg a hallgatók 80 százalékának extra magas tandíjat kellene fizetnie a kormány tervei szerint, amely szakonként különböző módon változna.

“Egy ilyen felsőoktatási rendszer bevezetése teljesen kettészakítja az országot, azokra, akik megengedhetnek maguknak drágább képzést, illetve azokra, akik nem tudják azt megfizetni. Ráadásul egy ilyen rendszer nemcsak a családokat, hanem az egész országot adósságspirálba kergetné. Hozzátette, az oktatás, a tudás megszerzésének joga „nem állami kegy, hanem az az ország érdeke.

Kozma József szerint óriási hiba, hogy a jelentkezési határidő előtt másfél hónappal ilyen nagyfokú bizonytalanság van a felsőoktatási keretszámok tekintetében.

A MSZP városi elnöke felhívta figyelmet arra is, hogy Szeged felemelkedését az egyetem ideköltöztetése jelentette a 20. században, aki pedig a szegedi tudásközpont létét veszélyezteti, az a város jövőjét teszi teljesen bizonytalanná. Szeged jövőjének záloga és egyben kitörési pontja is a Szegedi Tudományegyetem léte és működése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik