Belföld

Balog: Teljesen normális, hogy a diákok tüntetnek

Balog Zoltán  (Balog Zoltán )
Balog Zoltán  (Balog Zoltán )

Hozzátartozik a demokráciához, hogy tüntet, aki úgy érzi, nem hallgatja meg a kormány. A Hoffmann Rózsával szemben alkalmazott hangnem viszont "nem nagyon kedves" - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden egy berlini újságíróklubban rendezett zártkörű vitán.

A tárcavezető hangsúlyozta: soha nem bírálta a diákokat azért, mert az utcára vonultak. Úgy gondolja azonban, hogy lesz egy második fordulója a kormány és a felsőoktatási hallgatók közötti tárgyalásoknak. (Ahogy arról beszámoltunk, a hallgatók ma általános sztrájkot tartanak a kormány tervezett lépései miatt.)

A miniszter vitapartnere Dalos György író, történész volt, aki felidézte, hogy a Fidesz diákszervezetként indult, és anno az utcán demonstrált a szocialista-liberális kormány jelenlegihez hasonló reformja ellen, sőt, népszavazást is szervezett a tandíj ellen. Most mégis korábbi politikájának éppen az ellenkezőjét képviseli.

Dicséret a szocialistáknak

Az oktatáspolitika a kormány tevékenységére vonatkozó nemzetközi bírálatokkal kapcsolatban is előkerült. Balog Zoltán azt mondta: nemigen tud mit kezdeni az általánosító diskurzusokkal, például azzal, hogy demokrata-e a magyar kormány. Amikor viszont konkrét ügyekről van szó, lehet értelmes párbeszédet folytatni. Érdemes beszélni például arról, hogy az iskolarendszer a szegényeket és a romákat vajon inkább kirekeszti vagy befogadja, és hogy az előző, szocialista kormány ebben az ügyben jobb politikát követett-e. Elmondta: többször cserélt eszmét elődjével, az MSZP-s Hiller Istvánnal, s úgy véli, a szocialista kormány a romapolitikában több téren jó irányba indult el.

Kétharmad és elmúlt 23 év

A Magyarországra és a kormányra zúduló bírálatok egyik oka a miniszter szerint, hogy sokan veszélynek tartják az Európában szinte példa nélküli kétharmados többséget. De az aggodalmak alaptalanok, Magyarország továbbra is jogállam – mondta Balog Zoltán. Számos problémáról pedig azért van vita, mert valójában nemcsak magyar, hanem európai problémákról van szó.

Dalos György úgy látja, Magyarországon az értelmes, demokratikus vitára nincsen lehetőség, mert a politika és a média átitatódott a gyűlölet kultúrájával. Ennek fő oka, hogy a rendszerváltoztatás után szőnyeg alá söpörték a konfliktusokat. A kormány politikája pedig rontja a helyzetet, mert képviselői “még egy kávéra sem hajlandóak leülni” a demokratikus erőkkel.

Balog Zoltán szerint még mindig “a rendszerváltás harcait vívjuk”, hiszen az 1989 előtti politikai szereplők ideológiai hatalmukat gazdasági hatalommá alakították át. Az SZDSZ “bűnbe esett”, amikor 1994-ben koalícióra lépett az állampárt utódszervezetével, emellett a megosztottsághoz az is hozzájárult, hogy 2006-ban a kormány “rendőrsereggel tört a tüntetőkre”, amire 1956 óta nem volt példa – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik