Belföld

Tragaccsal jár a magyar

A mai legális autójavító hálózat a járműpark 40 százalékának javítására elég, az autók nagyobb hányadát "sufniműhelyekben" javítják. Ráadásul a hazai gépjárműállomány 30 százaléka ki sem merészkedhetne a forgalomba - derült ki az Autós Nagykoalíció (ANK) keddi évzáró rendezvényén.

Jelenleg 11 852 javító vállalkozás található Magyarországon. Ebből 802 részben a saját cégének, részben külső megrendelőknek is dolgozik, 728 pedig csak a saját járműveket javítja, a maradékhoz térhet be bárki. A teljes alkalmazotti létszám 54 976, ez a kapacitás a szükséges javítások 40 százalékára elegendő.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság adatai szerint 525 ezer járműnek nincs műszaki vizsgája. Ha ehhez hozzáadjuk a kötelező biztosítás nélkül közlekedőket és a rossz műszaki állapotú járműveket, akkor a teljes állomány 30 százaléka nem mehetne ki az utakra. Ezért üdvözli az ANK azt a kormányzati szándékot, hogy létrehozza a járművek műszaki életútjának nyilvántartását – mondta el Knezsik István, a szervezet elnöke..

Az elnök kifogásolta a mai gépjárművezető-oktatást is. Magyarországon 700 kilométer vezetéssel lehet jogosítványt szerezni, Ausztriában ehhez 5 ezer kilométer kell. Igaz, ott először csak ideiglenes jogosítvány jár, majd két év gyakorlat után véglegesítik azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik