Belföld

Pénzbírságot kap a Fidesztől Ángyán

Angyan-Jozsef(210x140)(1).jpg (Ángyán József)
Angyan-Jozsef(210x140)(1).jpg (Ángyán József)

A képviselőnek az volt a bűne, hogy a kötelező „igen” helyett „nemmel” szavazott a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra.

Pénzbírságot szab ki a Fidesz-frakció Ángyán Józsefre, mert a kormánypárti politikus a képviselőcsoportban elrendelt kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt hétfőn a parlamentben a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra – közölte a Fidesz-frakció kedden az MTI érdeklődésére.

A kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya az MTI-nek küldött tájékoztatásában emlékeztetett, hogy Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, kötelező szavazás lesz a Fidesz-frakcióban a termőfölddel kapcsolatos alaptörvény-módosítás parlamenti határozathozatalakor, azt pedig – az alapszabályban foglaltak szerint – pénzbírsággal büntetik, aki ennek ellenére nemmel szavaz.

A parlament hétfő este fogadta el az alaptörvény harmadik módosítását, amely alapján sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz a földtörvény. Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el a Ház. A kormánypárti képviselők mellett a független Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő – két korábban jobbikos képviselő – szavazott igennel, a fideszes Ángyán József viszont az ellenzéki frakciókhoz hasonlóan nemmel voksolt.

„Mint korábban más esetekben, most is pénzbüntetést kap az a képviselő, aki nem tesz eleget a kötelező szavazásnak” – közölte a Fidesz-frakció. A büntetés összegére nem tért ki a tájékoztatás.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére hozzátette, hogy nem ez volt az első ilyen eset, és valószínűleg nem is az utolsó. „Hosszú távon a frakció együttműködése, együttdolgozása biztosított” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik