Belföld

Nem ítélték el Kövért

Kövér László (Kövér László)
Kövér László (Kövér László)

Általánosságban fogalmazták csak meg, hogy a Ház tekintélyének megóvásáért minősíthet csak felszólást a levezető elnök.

Az alkotmányügyi bizottság általános érvényű állásfoglalást fogadott el arról, hogy a plenáris ülést vezető elnök csak az Országgyűlés tekintélyének megóvása érdekében minősítheti a felszólalások tartalmát. Előzőleg Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető azt kérte a testülettől: mondják ki eseti állásfoglalásban, hogy a november 12-i parlamenti ülésen Kövér László megsértette az országgyűlési törvény részrehajlás nélküli ülésvezetésre vonatkozó rendelkezéseit azzal, hogy a kormánypárti frakciók felé fordulva demagógnak minősítette a szocialista Lukács Zoltán felszólalását. Kövér László a kifogásolt esetben azt mondta: „Felhívom kormánypárti képviselőtársaim figyelmét, hogy a demagógia a szólásszabadság része, úgyhogy legyenek szívesek türelemmel hallgatni.”

Salamon László, a testület – Alkotmánybírósághoz átigazoló – KDNP-s elnöke a házelnököt elítélő határozat helyett egy általános érvényű állásfoglalást ajánlott a bizottság figyelmébe, amely szerint a levezető elnök a felszólalások tartalmát csak az Országgyűlés tekintélyének megóvását szolgáló, rendfenntartó ülésvezető intézkedések keretében, az ehhez szükséges mértékben minősítheti.

Az MSZP-s Lamperth Mónika és Bárándy Gergely ezzel szemben azzal érvelt, a testület mondja ki: Kövér László megsértette a házszabályt. Párttársuk, Steiner Pál szerint viszont a két állásfoglalás lényegét tekintve ugyanaz, csak az egyikben nevesítve van a házelnök, a másikban pedig nincs, de világos, hogy ez is Kövér László tevékenységét minősíti. Végül a bizottság a Salamon László által előterjesztett általános érvényű állásfoglalást a kormánypárti és a jobbikos, valamint egy független képviselő igen szavazatával, a szocialisták tartózkodása mellett fogadta el, míg a Mesterházy Attila-féle előterjesztést csak az MSZP-sek támogatták.

Kövér László hétfőn már a plenáris ülés elején oktatott, éspedig hölgyeket, amikor két LMP-s képviselő egy molinót feszített ki az ülésteremben, amelyen a diákok követelései szerepeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik