Belföld

Kinevezték az „állam embereit”

járási hivatalvezetők ünnepélyes kinevezése  (járási hivatalvezetők )
járási hivatalvezetők ünnepélyes kinevezése  (járási hivatalvezetők )

Esküt tettek az alaptörvényre a járási hivatalok vezetői.

Január 1-jével 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal jön létre. A kinevezettek közül tizenegyen polgármesterek – nekik összeférhetetlenség miatt le kell majd mondaniuk -, heten pedig országgyűlési képviselők, akik mandátumukat a következő parlamenti választásig megőrizhetik.

A 198 járási hivatalból háromnak – Békés megyében a békésinek, Csongrád megyében a kistelekinek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházinak – egyelőre csak megbízott vezetője lesz. A hivatalvezetők közül minden második nő, kétharmaduk jogász, átlagosan 12 év közigazgatási gyakorlattal rendelkeznek, többségük jegyző vagy aljegyző.

A járási hivatalok vezetőinek kinevezésén Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt. Elmondása szerint a polgárok államát kell nekik megtestesíteniük, ők lesznek „az állam emberei”. „A járási – a fővárosban a kerületi – hivatalok lesznek azok a pontok, ahol az emberek a leggyakrabban találkoznak majd az állammal, ezért nagy felelősség hárul e hivatalokra és vezetőikre” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik