Belföld

Jobb a szervre várók esélye

műtét (műtét, )
műtét (műtét, )

Több transzplantációt végeztek magyar betegeken az idén, az új szívesek száma például a duplájára nőtt. Ez főként annak köszönhető, hogy csatlakozott hazánk az Eurotransplanthoz.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 1100 ember vár szervátültetésre. Tavaly 309 szervátültetés történt elhunyt donorból, plusz 47 élődonoros veseátültetés volt. 2012-ben mostanáig 331 szervet ültettek be Magyarországon, és további 44 magyar donorszervet transzplantáltak az Eurotransplant területén. Nagy előrelépésének nevezte, hogy a többszerv-kivételek aránya, vagyis amikor egy donorból legalább két szervet vettek ki, a tavalyi 41 százalékról 53 százalékra emelkedett idén.

Ebben az évben 214 vese-, 41 máj-, 32 szív- és 6 hasnyálmirigy-átültetésre került sor. A szívtranszplantációk száma több mint kétszeresére emelkedett, ami nagyrészt az Eurotransplanttal kötött előzetes együttműködési megállapodásnak köszönhető – mondta Mihály Sándor.

A szervkoordinációs iroda vezetője szerint számos területen fejlesztésre van szükség, de a donorok és az átültetések számában Európában a középmezőnyben vagyunk.

Magyarország ez évtől részlegesen csatlakozott a nemzetközi szervkoordinációs szervezethez, ennek értelmében az akut, a hiperimmunizált és a gyermek betegek kerülhetnek fel az Eurotransplant várólistájára. November végéig 67 magyar beteg került fel erre a várólistára, és ez idő alatt 18 magyar beteg számára 19 szervet hoztak Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik