Belföld

Botka: Ami Szegeden történt, az 15 képviselő szégyene

A STOP.hu a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltásával kapcsolatos kérdéseire Botka László, a város polgármestere válaszolt egy interjúban.

STOP: Mi a helyzet most a Szegedi Szabadtéri Játékok körül?

Botka László: A valamivel több, mint két héttel ezelőtt tartott közgyűlés előtt két nappal Kohári Nándor fideszes képviselő behozott egy határozati javaslatot a kulturális bizottság elé, amelyben kezdeményezte a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának felmentését. Legnagyobb megdöbbenésemre meg is jelent Egerből egy Kelemen Csaba nevű úr azzal, hogy ő lesz az új igazgató.

Csak így?

– Igen, és a december 1-jei közgyűlésen azonnal ki is akarták nevezni. Arra a kérdésre, hogy hogy került ide, azt válaszolta, hogy a javaslat előterjesztője, Kohári Nándor hívta, mert barátok.

Erősítsen meg abban, hogy ezt nem lehet megtenni…

– A fideszes képviselők nem voltak tisztában azzal, hogy 2008 óta él Magyarországon egy előadóművészeti törvény, amit Színház-törvényként is emlegetnek. Ez kimondja, hogy minden színházban – akár intézményként, akár gazdasági társaságként működik – kötelező az igazgatót pályázat útján kinevezni. Ugyanakkor azt is kimondja, hogy rendes felmondással nem lehet az igazgatót elbocsátani.

Mivel indokolták a rendkívüli felmondást?

– Összevissza beszéltek. Legfőbb indokként azt akarták felhozni, hogy a játékokhoz tartozik egy Reök-palota nevű gyönyörű múzeum, ahol egy modern művészeti kiállítás volt. Itt egy meglehetősen provokatív művet állítottak ki, de azt azért mindenki tudja, hogy ezt nem Bátyai Edina, hanem az ottani művészeti kurátor intézte. A következő indok az volt, hogy csökken a nézőszám és veszteségesek a játékok. Ez pedig nem igaz, a cég a világgazdasági válság éveiben is talpon maradt, a látogatószám sem csökkent, és szó sincs arról, hogy veszteségesek lennének.

– Ennek ellenére negatív döntés született?

-December 1-jén a Szegedi Közgyűlés fideszes-jobbikos képviselői megszavazták az előterjesztést. A testületben sem az MSZP-nek, sem a Fidesznek nincs többsége: 14 fideszes, 13 szocialista, 1 Jobbik és 1 LMP-képviselő alkotja a közgyűlést. A jobbikos képviselővel összefogott a Fidesz, így 15 szavazattal elérték, amit akartak. Viszont én éltem a törvény adta jogommal és nem írtam alá a határozatot. Ezért december 13-án, múlt hét csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartottunk.

Itt aztán elszabadult a pokol…

– Tüntetések voltak, több civilszervezet megmozdult, több százan érkeztek a városházára. A törvény szerint, ha az érintett hozzájárul, akkor az ilyen ügyet nyilvános ülésen kell tárgyalni. Bátyai Edina nem csupán hozzájárult, hanem írásban kérte, hogy így legyen. Ennek ellenére a Fidesz-Jobbik képviselők zárt ülést szavaztak meg. Elszabadultak az indulatok a városházán, hiszen ez gyakorlatilag a beismerése volt annak, hogy valami elfogadhatatlan eljárás folyik.

Igen nagy volt a tiltakozás már az első döntés után is.

– Ha van valami pozitívuma az egész ügynek, akkor az az, hogy a magyar színházi szakma pártállástól és világnézettől függetlenül egyhangúan tiltakozott. A kulturális bizottság ülése után egy nappal Szörényi Levente, Bródy János és Alföldi Róbert közös sajtótájékoztatón minősítette elfogadhatatlannak az eljárást. A köztudottan jobboldali kötődésű Vidnyánszky Attila-féle Magyar Teátrumi Társaság, sőt mind a négy színházi szakmai szervezet szinte ugyanazokkal a szavakkal tiltakozott.

A város polgárai hogyan fogadták a hírt?

– Szegeden is óriási port vert fel az ügy. A Szegedi Szabadtéri Játékok több mint nyolcvanesztendős, ráadásul Magyarország legnagyobb és legsikeresebb szabadtéri színházfesztiválja. Bátyai Edina igazgató pedig kiválóan, kiegyensúlyozottan vezette az intézményt. Itt egy nyílt politikai beavatkozás történt a Szegedi Szabadtéri Játékokba. Az egyetlen pozitívuma – és ez valóban biztató -, hogy az eset pártállástól függetlenül mérhetetlenül felháborította a szegedieket. Az pedig érthetetlen, hogy a Fidesznek miért volt jó ez a botrány. Szégyen, ami történt, de nem Szeged szégyene, hanem 15 fideszes-jobbikos képviselő szégyene. Szeged városa mindig is büszke volt és az is marad a sokszínű, nyitott és toleráns kulturális életére. Magyarország egyik legfontosabb kulturális központja vagyunk, és 11 év alatt, mióta a város polgármestere vagyok, soha nem szóltam bele a művészeti intézményeink életébe, ez mindig a szakemberek és a közönség dolga kéne, hogy legyen.

Mi lesz a végeredmény?

– Itt már nincs visszaút. A rendkívüli közgyűlésen megszavazták a javaslatot, felmondtak az igazgatónőnek, kiírták a pályázatot, tehát félő, hogy politikai kinevezettet fognak ültetni a Szegedi Szabadtéri Játékok élére. Ha körülnézünk a magyar kulturális életben, akkor a jelenleg zajló folyamatok alapján reálisan ezzel számolhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik