Belföld

Kedden tárgyal Balog a HÖOK-kal

Újból egyeztetésre hívta jövő hét keddre a HÖOK elnökségét az emberi erőforrások minisztere. Ezúttal elfogadták a diákok képviselői.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a kormányfő szombati bejelentése alapján nem világos, hogy a 240 pontos minimális ponthatárt elérő hallgatók milyen formában és milyen feltételekkel kerülhetnek majd be tandíjmentesen a felsőoktatásba, mint ahogyan az sem, hogy ez miként érinti a forráskivonás által terhelt intézmények finanszírozását.

A szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott állásfoglalásában kiemelte, hogy a miniszterelnök videoüzenetében az egyetemi ifjúság által megfogalmazott követelésekből csupán a keretszámok kérdését érintette.

Hozzátették: Orbán Viktor szombati bejelentése egyaránt érthetetlenné és megalapozatlanná teszi Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, valamint Giró-Szász András kormányszóvivő eddigi, a keretszámokkal kapcsolatos nyilatkozatait.

Az ő megszólalásaik alapján a kormány más állásponton volt három hete, majd megint másikon egy hete – jegyezték meg.

Közölték: mindezek fényében “a heves diák- és hallgatói ellenállás hatására bejelentett átalakítással kapcsolatosan” a HÖOK elnöksége érdeklődéssel várja a Balog Zoltán miniszterrel történő keddi találkozót, amelyen remélhetőleg konkrét információk hangzanak el a keretszámokat felváltó kormány-előterjesztésről.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton közölte: azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket – ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent -, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, “mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak“.

A Hallgatói Hálózat tudatta: a szervezet örül annak, hogy Orbán Viktor végre meghallotta az országos tiltakozást, viszont nagyon sajnálja, hogy Hoffmann Rózsa államtitkárhoz hasonlóan “nem érti, miről beszélnek a diákok”.

A miniszterelnök ahelyett, hogy szerdán több ezer egyetemista hívásának eleget téve előadta volna ötleteit, ma terrorelhárítókkal körülvéve tartott megrendezett beszélgetést ismeretlen fiatalokkal egy szórakozóhelyen, majd ködösítő nyilatkozatot adott ki a Facebookon. A Hallgatói Hálózat üzeni a miniszterelnöknek, hogy az érintettek bevonásán alapuló konzultációt nem válthatja fel semmilyen pr-akció, csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadunk el!” – áll a közleményben.

A szervezet közölte: csak tippelni tudnak, hogy szerdán milyen csomaggal áll elő a kormány, ezért folytatják küzdelmüket a diákok hétfőn elfogadott 6 pontjának érvényesítéséért, követelve a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok 2011-es szintre való visszaállítását, a forráskivonás leállítását és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, továbbá azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, és az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik