Belföld

Nincs ónos eső Ferihegyen

budapest airport (repülőtér, )
budapest airport (repülőtér, )

Készenlétben állnak a jégmentesítők, egyelőre nem kellett bevetni a berendezéseket.

A budapesti repülőtér életében egyetlen percre sem okozott fennakadást a mai időjárás. A gyorsan melegedő időben azonban nem alakult ki jegesedés, sőt a beton hőmérséklete is fagypont feletti – közölték a Budapest Airportnál.

Nincs jég, csak eső – Fotó: Budapest Airport

Ennek ellenére, ha alapfokon is, de továbbra is készültséget ad a Budapest Airport téli, úgynevezett havas szolgálata. Bevetésre készen várakoznak a gépkezelők és a hatalmas hóeltakarító/jégmenetesítő berendezések is.

A repülőtér két futópályáján folyamatosan méri a DAM-szolgálat (ügyeletes repülés üzemvezető) a tapadást. Egy speciális fékhatás mérő járművel folyamatosan ellenőrzik, hogy a nedves pályákon megfelelő-e a repülőgépek futóművei számára a fékhatás. Hasonlóan a gurulóutakhoz, állóhelyekhez, sehol sem kellett bevetni a havas szolgálat járműveit, nem alakult ki Ferihegy térségében ónos eső.

A repülőtéri meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az enyhe levegő hatására még az éjszakai órákban is fagypont felett marad a hőmérséklet, bár jelentős mennyiségű esőre kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik