Belföld

Pénteken fagyok lesznek, szombat, vasárnap ónos eső várható

A meteorológiai előrejelzések ónos eső érkezését jósolják pénteken, szombaton és vasárnap is.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, délután, estefelé nyugaton vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Északon, északkeleten elszórtan lehet havazás, hózápor, másutt csak néhol alakul ki kisebb eső, ónos eső. A déli, délkeleti szél az Észak-Dunántúlon megerősödhet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -6, -15, a legmagasabb nappali hőmérséklet -4, +4 fok között alakul – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A november közepe óta téli rendben dolgozó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 78 üzemmérnökségén 3500 dolgozó több száz géppel látja el a téli feladatokat. Az előrejelzések mellett a pillanatnyi útállapotokról 213 saját útmeteorológiai mérőállomás is szolgáltat információt az ügyeletekre. A társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon.

Amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek. Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik