Belföld

Keretszámháború kormányzati hátraarccal?

balog zoltán (balog zoltán, )
balog zoltán (balog zoltán, )

Balog Zoltán szerint még módosulhatnak a felsőoktatási hallgatói keretszámokra vonatkozó elképzelések.

Az emberi erőforrások minisztere erről péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt, de konkrét szakokat vagy számokat nem mondott. Balog Zoltán közölte, meghozták azokat a megalapozó döntéseket, amelyek rendezhetik a helyzetet, de nem “egyik napról a másikra” fogják a kérdést megoldani. Mindez azért furcsa, mert a kormányfő Brüsszelben azt mondta, a hét végéig megoldják a felsőoktatási reformot is.

Arra a kérdésre válaszolva, módosulhatnak-e a keretszámok, a miniszter azt mondta: “Igen, módosulhatnak.” Szerinte minden második ember, aki elkezdi az egyetemet, nem fejezi be a tanulmányait, a diplomát szerzők közül pedig sokan nem a szakmájukban helyezkednek el. Balog Zoltán közölte, meg kell nézni, mely képzésekre, diplomákra van szükség, ezeket erősíteni kell, a többinél pedig el kell dönteni, hogy invesztálnak-e bele.

Az orvosképzésen még vitatkoznak, a pedagógusoknak sokat segítene az állam, míg a jogász- és közgazdászképzést kevésbé támogatnák – tette hozzá a miniszter, aki a diákhitelről azt mondta: a hallgatók pénzt nyernek azzal, hogy csak 5-7 év múlva kell visszafizetni a hitelt garantált 2 százalékos kamattal, ennek törlesztését pedig a munkaadó átvállalhatja, és a járulékokból leírhatja majd. A rendszerből “nem pénzt akarunk kivenni, hanem pénzt akarunk betenni” – mondta.

A miniszter pénteken a Magyar Rektori Konferencia Elnökségével egyeztet Pannonhalmán. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tegnap újfent kikosarazta Balog Zoltánt. A szervezet levélben fordul a kormány tagjaihoz és az országgyűlési képviselőkhöz. Azt kérdezik tőlük: egyetértenek-e az államilag támogatott keretszámok csökkentésével. Egyszerű választ várnak: igen vagy nem. A választ nyilvánosságra hozzák a következő választások előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik