Belföld

MSZP: minőség- és szegényellenes a felsőoktatási koncepció

hiller istván (hiller istván, )
hiller istván (hiller istván, )

Hiller István volt oktatási miniszter pártja szolidaritásáról biztosította a tiltakozó hallgatókat, középiskolásokat és egyetemi vezetőket.

Kapcsolódó cikkek

Az MSZP-s politikus azt mondta: a kormány felsőoktatási koncepciója téves, önfenntartó felsőoktatás nincs. Szerinte a kormány elképzelése minőség- és szegényellenes, gátolja a társadalmi mobilitást. “Ez a kormánypolitika azt üzeni, ha van pénzed, tanulhatsz, ha nincs, akkor Isten veled” – mondta, megjegyezve, a fiatalok értik az üzenetet, és egyre többen hagyják el az országot.

Hiller István hangsúlyozta: a hallgatók és a rektorok nem egyes részletkérdések – például a Diákhitel 2. kamatának mértéke – miatt tiltakoznak, hanem a kormány felsőoktatási politikájának egésze ellen, azért, mert becsapták őket. Négy évvel a tandíjellenes népszavazás után világos, hogy a jelenlegi kormánynak fogalma sincs, hogyan kell finanszírozni a felsőoktatást – jelentette ki.

Megismételte, hogy az MSZP minden bekerülőnek ingyenessé tenné az első évet a felsőoktatásban, majd a hallgatók teljesítménye és szociális helyzete alapján döntenék el, hogy kinek kell fizetnie a képzésért, és ki kap ösztöndíjat. “Ha szegényebb családból való vagy, és bizonyítod a tehetségedet, akkor számíthatsz arra, hogy ha a szocialisták kormányoznak, akkor a közösség elismeri, amit csinálsz. Ha vagyonos családból való vagy, és nem tanulsz, akkor fizetsz, mint a katonatiszt”. A szocialisták a hallgatói szerződések mellett a Diákhitel 2-őt is megszüntetnék.

Újságírói kérdésre a volt oktatási miniszter elmondta, a diákok törvényes tiltakozását támogatják. Arra a felvetésre, hogy Török Zsolt MSZP-szóvivő a Facebookon kormányhivatalok, minisztériumok elfoglalására biztatta a tiltakozókat, Hiller István úgy válaszolt: a szocialisták oktatáspolitikáját Mesterházy Attila pártelnök mellett ő és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag képviseli. “Kérem, hogy azt fogadják el, amit az MSZP oktatáspolitikájának irányítójaként én mondok: szolidárisak vagyunk, kívánjuk, hogy hallgatók, középiskolások, rektorok és oktatók kifejezzék véleményüket, és azt is, hogy mindezt a törvények betartása mellett tegyék” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik