Belföld

A ferihegyi káosz nyomában a hatóságok

ferihegy(960x640)(1).jpg ()
ferihegy(960x640)(1).jpg ()

Hatósági eljárás keretében vizsgálja meg a Légügyi Hivatal a Liszt Ferenc reptéren történt műszaki hiba körülményeit – közölte csütörtökön a Nemzetii Fejlesztési Minisztérium.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret 2012. december 7-én zárták le az irányítótorony és a repülőtéri vezérlőfunkciók elektromos ellátórendszerének sérülése miatt. Miután a szakemberek felmérték, hogy a Budapest Airport nem tudja rövid időn belül elhárítani a hibát, a biztonságos újraindíthatóság érdekében lekapcsolták a berendezéseket. Tápegységekről viszont megszakítás nélkül biztosítani tudták a létfontosságú rádió- és telefonkapcsolatot.

Az üzemeltető a repülőtéri légiforgalom kezeléséhez szükséges egyik alapvető technikai feltételként átmeneti megoldással visszaállította az elektromos ellátást. Mivel ezzel a toronyirányítás biztonságos működése lehetővé vált, a Budapest Airport 2012. december 8-án reggel megnyitotta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. A hálózati áramforrásra való visszaállás és az új, azonos kapacitású szünetmentes áramforrás bekötése 2012. december 12-én hajnalban rendben megtörtént.

A közlemény szerint az irányítótornyot közel harminc éve adták át, az épület leromlott műszaki állapota miatt felújításra szorul. A rekonstrukció a repülőtér üzemeltetőjének feladata. A szükséges munkálatokkal kapcsolatos tárgyalások azonban az utóbbi két évben eredménytelenül zárultak a bérlő HungaroControl és a Budapest Airport között. A működési környezet javítása a repülőtér megbízható üzemelése érdekében elengedhetetlenné vált.

A Budapest Airport további fejlesztésekkel és új, nagyobb kapacitású berendezések telepítésével egy megerősített áramellátási rendszer kiépítésén dolgozik. A HC és a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala határozott lépéseket tesznek az irányítótorony biztonságos elektromos ellátásának újragondolása érdekében. A Légügyi Hivatal a javítási munkálatok folyamatos felügyeletét követően közigazgatási hatósági eljárás keretében kezdi meg a műszaki meghibásodás körülményeinek áttekintését. A vizsgálat a munkák befejezése után indul meg, és attól számított 60 napon belül zárul majd le – áll a közleményben.

A reptér bezárásakor 103 induló és 84 érkező járatot töröltek. A leállás mintegy 7500 utast érintett pénteken, szombaton pedig 2600-at. A repülőtér szombat reggel hét órakor nyílt meg újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik