Belföld

Megakadályoznák a madárpusztítást

Megakadályoznák a madárpusztítást.

 

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és a Román Nemzeti Környezetvédelmi Gárda (Garda Nationala de Mediu) Temesvári Regionális Igazgatósága 66 ezer euró támogatást nyert, hogy megóvja a védett madárfajokat. A program most zárult le. E során mindkét országban találkozók zajlottak le.

A program tapasztalatai során az derült ki: Magyarország és Románia európai uniós csatlakozásával egyre könnyebbé válik a határokon a közlekedés, áruszállítás. Ez könnyebbséget jelent például a kulturális, kereskedelmi, tudományos kapcsolatok terén, azonban megkönnyíti az állatcsempészek dolgát is.

A probléma nagyságrendjére jellemző, hogy az állatok, növények és a belőlük készült termékek, ajándéktárgyak, használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra olyan hatalmas méreteket öltött, hogy éves forgalma eléri a 159 milliárd dollárt (csaknem 32 billió forintot), és évente több mint 350 millió egyedet érint.

A román-magyar határon is nagy számban próbálnak átszállítani például olasz vadászok által lelőtt énekesmadarakat és fürjeket. A projekt kézzelfogható eredménye egy olyan kiadvány elkészítése, amely a Magyarországon és Romániában vadászható, valamint az azokkal összekeverhető madárfajokat mutatja be. A kiadvány segítséget nyújthat nem csak a határmenti régióban, hanem azon kívül is a természetvédelmi hatóságoknak, rendőröknek, határőröknek és vámosoknak az illegális madárpusztítások leleplezésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik