Belföld

Kiakadtak az oktatók Hoffmann közleményén

elte-tüntetés (hallgatói tüntetés)
elte-tüntetés (hallgatói tüntetés)

Az oktatási államtitkárság szerint a változások a hallgatókért és nem ellenük irányulnak. Az oktatók ezt vitatják, szerintük a közlemény tele van hazugsággal, csúsztatással.

A hétfői ELTE-demonstrációval egy időben adta ki az EMMI oktatásért felelős államtitkársága azt a közleményt, amely a hallgatóknak próbálta elmagyarázni, hogy a drasztikus keretszámcsökkentés és az egyéb megszorító intézkedések nem a hallgatók ellen, hanem a hallgatók érdekében születtek. A közleményt mellesleg „real time”-ban felolvasták a szervezők a lágymányosi kampuszon összegyűlt sok száz diáknak és oktatónak, akik hangos fújolással és röhögéssel fogadták a megnyugtatónak szánt sorokat. A későbbi hídfoglaláshoz és belvárosi felvonuláshoz vezető dühös hangulat kialakításában döntő szerep volt a hallgatók szerint kioktató, gúnyos és hazug közleménynek.

Szerdán a Műegyetemi HÖOK-demonstráció előtt az Oktatói Hálózat (OHA) adott ki közleményt, amiben tételesen cáfolta a Hoffmann Rózsáék által megfogalmazottakat. Mint írják az államtitkársági közlemény „köszönő viszonyban sincs a tényekkel”.

„Míg korábban 50 ezer diák tanulhatott állami segítséggel az egyetemeken, főiskolákon, mostantól a rendszer lényegében teljesen nyitottá válik, és akár 100-120 ezer diák is tanulhat ingyen” – írta többek között Hoffmann. Ezzel szemben az oktatók szerint a tények azt mutatják, hogy „állami ösztöndíjas” helyeket a 2012-eshez képest is az egyharmadára csökkentik, továbbá az, hogy ezt az idén igen csekély érdeklődést kiváltó „részösztöndíjas” helyek számának megnövelésével próbálják részben kompenzálni.

A legnagyobb kormányzati csúsztatás, hogy az állam ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait. Az oktatók felhívják a figyelmet, hogy „a diákhitel azért hitel, mert vissza kell fizetni. Tény továbbá az is, hogy a diákhitel 2-t ebben az évben a költségtérítéses képzésre felvettek kis töredéke vette csak igénybe. A csekély érdeklődés világosan mutatja, hogy az érintettek nem tekintik a hitelt megfelelő megoldásnak”.

Az EMMI szerint a kormánynak az a célja, hogy minél többen sikeresen befejezzék tanulmányaikat. Ezzel szemben az oktatók azt gondolják, hogy aki meg sem kezdi a tanulmányait, az biztosan nem fogja befejezni. „Márpedig 2012-ben tizenkétezerrel, 17%-kal kevesebben kezdtek egyetemi/főiskolai tanulmányokat, mint 2011-ben. A most bejelentett intézkedések várható hatásáról pedig semmiféle nyilvános hatástanulmány nem áll rendelkezésre”.

Az OHA mindössze kósza ígéretnek tartja, hogy a közszférában majdan elhelyezkedők hitelét az állam visszafizeti, és sérelmezi, hogy a hallgatói szerződés intézményéről szót sem ejt az államtitkárság.

Az EMMI-szöveg szerint „[a] finanszírozási rendszer átalakításával a kormány nem a felsőoktatási ágazatra fordított összeg csökkentését, hanem a források hatékonyabb, felelősségteljesebb felhasználását akarja elérni.” Ezzel szemben tény, hogy a felsőoktatás állami finanszírozására fordított összeg a 2010-es költségvetésben szereplő 190 milliárdról a 2013-as költségvetési tervezetben szereplő 134 milliárdra, csaknem 30 százalékkal csökkent.

Az Oktatói Hálózat teljes támogatásáról biztosítja a hallgatók tiltakozó megmozdulásait, és a felsőoktatásban tervezett változtatások azonnali és teljes visszavonását követeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik