Belföld

Befejeződött a szegedi lézerközpont előkészítésének első fázisa

Befejeződött az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként megvalósuló szegedi lézerközpont előkészítésének első fázisa.

Az előkészítés első fázisának zárókonferenciája előtt tartott sajtótájékoztatón Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, elkészült a nagy projekt benyújtásához szükséges valamennyi dokumentáció. A pályázat – a kiemelt projektekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően – a kormány jóváhagyása után, várhatóan 2013-ban januárjában kerülhet az Európai Bizottság elé.

A tervek szerint 47 milliárd forintos támogatással 2015 végére készülhet el a nagyberuházás első fázisa, amely a kutatóközpont kivitelezését és a lézertechnológia beépítését foglalja magában. 2016 elejétől elkezdődhetnek a kutatások, miközben folyik a projekt második, 14,3 milliárd forintos költségvetésű szakaszának megvalósítása – tudatta az ügyvezető igazgató.

Lehrner Lóránt kifejtette, a szegedi lézerközpontban lehet majd a legnagyobb intenzitással vizsgálni a fény és az anyag kölcsönhatását. A kutatási eredmények hasznosíthatók az anyag-, és élettudományok, gyógyszer- és műszaki fejlesztések terén.

A szakember elmondta, az ELI-HU Nonprofit Kft. több megkeresést is kapott jelenleg Magyarországon még nem jelenlévő nagy nano- és biotechnológiai cégektől, amelyek megtelepedhetnek a központ körül kialakítandó tudományos parkban vagy máshol Szegeden.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a kormány elkötelezetten kiáll a lézerközpont megvalósítása mellett, ehhez nem csak anyagi támogatást nyújt, de minden más segítséget is megad.

A tudományos nagyberuházás hozzájárulhat Magyarország unión belüli kutatás-fejlesztési szerepének erősítéséhez, s a helyi gazdaságfejlesztésben is hatalmas súlya lehet – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik