Belföld

Az élet adománya

Koraszülötteknek adományoztak inkubátorokat országszerte, köztük a Dél-Alföldön is.

A Katolikus Karitász a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával országszerte 14 egyházmegye területén lévő kórház újszülött osztályának hazai inkubátort adományozott, hogy elősegítse a koraszülött vagy valamilyen egészségi problémával küzdő újszülöttek minél jobb ellátását – értesítette a Szeged24-et a Szeged-Csanádi Egyházmegye sajtóreferense.

Bartucz Katalin beszámolója szerint a Katolikus Karitász tevékenységében kiemelt szerepet tölt be a kisgyermekes családok támogatása.

“Az emberi életet jogosan megillető tisztelet, oltalom és gondoskodás minden emberi személy egyedülálló méltóságából fakad. Az emberi életnek az egész látható világban egyedülálló értéke van. Annak érdekében, hogy a megszületett gyermekek már az első pillanatokban megkapjanak minden szükséges támogatást ahhoz, hogy önállóan gondolkodó, egészséges emberekké váljanak tovább építve társadalmunkat, a Katolikus Karitász 14 kórház újszülött osztályának adományoz inkubátort, hogy segítse a picik minél magasabb színvonalú ellátását” – áll a beszámolóban.

A katolikus egyház katekizmusa szerint az élettel, a lelki és testi egészségről értelmesen kell gondoskodnunk. Egyrészt mert az élet ajándék másrészt figyelembe kell venni mások és a közjó szükségleteit is.

Bartucz Katalin a Szeged24-nek küldött írása szerint a katolikus egyház  álláspontja, hogy az állampolgárok egészségéről való gondoskodás a társadalom segítségét kívánja. Azt hogy a társadalom tagjai megkaphassák azokat az életfeltételeket, amelyek lehetővé teszik a növekedést és az érettség elérését: a táplálékot és ruhát, a lakást, az egészséggondozást, az alapműveltséget, a munkát és szociális gondoskodást.

Az adományozott inkubátorok mindegyike hőmérséklet, páratartalom és oxigén szabályozóval van ellátva, valamint olyan funkciókkal, amelyek lehetővé teszik és megkönnyítik a koraszülöttek és újszülöttek helyben történő vizsgálatát mind a csecsemő, mind az orvosok és ápolók számára. A gyermekmentő készülékeket a Karitász megrendelésére a MEDICOR Elektronika Zrt. készítette el. Az inkubátorokból a Dél-Alföldön a a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház is kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik