Belföld

Újabb váratlan IMF-fordulat

varga-mihaly(210x140)(2).jpg (varga mihály, )
varga-mihaly(210x140)(2).jpg (varga mihály, )

Egyeztetnek az Nemzetközi Valutaalappal, jövő januárban pedig küldöttség jön Magyarországra – mondta Varga Mihály egy budapesti konferencián.

A Nemzetközi Valutaalappal egyelőre csak egyeztetések zajlanak, az IMF küldöttsége jövő év január 14. és 26. között Magyarországon tartózkodik, és akkor akár hivatalos tárgyalások is lehetnek – mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter kedden Budapesten, a Napi Gazdaság konferenciáján.

A 2013-as költségvetés elfogadása után ezek az egyeztetések intenzívebbé válhatnak. Varga Mihály úgy vélte, hogy a magyar gazdaság túljutott a holtponton a 2010-ben megkezdett pénzügyi konszolidációt követően.

A csehek egymillióval többen dolgoznak

A kormánynak az államháztartási deficit alacsony szinten tartása, illetve az államadósság csökkentése mellett a foglalkoztatás bővítése jelenti a legfőbb prioritásokat – mondta a miniszter. Utóbbi a kormány egyik legfőbb feladata marad a jövőben is, mert például a régiós versenytársnak számító, és Magyarországhoz hasonló lélekszámú Csehországban 1,1 millióval többen dolgoznak napjainkban.

2012 végén már az Európai Unió vezető testületei is úgy vélik, jövőre a GDP-hez mérten 3 százalék alatt marad a magyar államháztartás hiánya – tette hozzá a politikus.

Vérfagyasztó számokkal kezdődik az év

Varga Mihály szerint a jövőben el kellene érni, hogy az államháztartási hiány éven belüli lefutása egyenletesebbé váljon, mert szinte minden év elején “vérfagyasztó” számok kerülnek napvilágra az államháztartási deficit alakulásáról, és ez sokkolja a piacot, majd az év további szakaszában már javulnak a mutatók.

A kormány jövőre már szerény növekedéssel számol. A jövő évi költségvetést úgy állította össze a kormány, hogy 2013-ban 0,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a kabinet prognózisa szerint az export 6,2 százalékkal, az import 4,5 százalékkal bővül, az éves infláció 5,2 százalék lesz 2013-ban.

Varga egyébként éppen a Napi Gazdaság pénteki számában beszélt az IMF kapcsán arról, hogy a korábbiakhoz képest kisebb az esély a siker elérésére, mivel nagyon megmerevedtek az álláspontok. A kormánynak nemcsak gazdasági, hanem politikai és társadalompolitikai szempontokat is mérlegelnie kell, míg az IMF elsősorban a gazdaságpolitikai döntésekre koncentrál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik