Belföld

Szexibb lesz a diákhitel

A humánminiszter pedzegeti, hogy olyan módosításokról dönt holnap a kormány, amely népszerűbbé teszi a főiskolások, egyetemisták államilag támogatott kölcsönét.

A diákhitellel összefüggő kisebb módosítások is napirendre kerülnek a kormány szerdai ülésén – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.  Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy változások lesznek a jövő évi keretszámokban, úgy válaszolt: nem a keretszámokkal fognak foglalkozni, azokkal már túl sokan foglalkoznak, hanem a diákhitel-konstrukción belül várhatók olyan kisebb módosítások, amelyek „komoly meghívást jelentenek azoknak”, akik most még úgy gondolják, eladósodnak, ha élnek ezzel a lehetőséggel.

Az állammal szemben hitelt vállalni két százalékért vagy még kevesebbért egészen más dolog, mint a bankokkal szemben – mondta a miniszter.– Az is napirendre kerül, hogy a magánszférának milyen kedvezményeket adhatnak majd abban az esetben, ha olyan munkavállalót foglalkoztatnak, aki korábban diákhitelt vett fel.

Emellett lesznek szakmacsoportok, akik „külön ajánlatot kapnak” majd a kormánytól – jelezte Balog Zoltán, aki előzetesen nem részletezte a tervezett változásokat.

Arról, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem kívánt élni a lehetőséggel, és nem ült kedden tárgyalóasztalhoz a miniszterrel, azt mondta: örül neki, hogy korrekt, intelligens választ kapott. Hozzátette: megérti, hogy a hallgatók most szeretnék kipróbálni erejüket. Az ajánlat továbbra is áll, és a hallgatók sem zárkóztak el egy későbbi időpontban történő egyeztetéstől – jegyezte meg.

Balog Zoltán azt mondta, elismeri, hogy a tervezett változtatások karakteres, erőteljes prezentációjával adósok maradtak. Ugyanakkor bízik benne, ha ez megtörténik, mindenki megérti, hogy ezekkel az intézkedésekkel a felsőoktatást anyagilag, színvonalában és a hozzáférést tekintve is úgy megerősítik, ahogy erre az elmúlt húsz évben nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik