Belföld

Kritikusok nyílt levele a Szabadtéri Játékok ügyében

A Revizor szerkesztőségének szervezésében kritikusok, főszerkesztők és kulturális újságírók nyílt levelet juttattak el Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati képviselőihez.

Mint ismeretes, a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetőjétől, Bátyai Edinától váratlanul megvonta a bizalmat a városi közgyűlés, ám Botka László szegedi polgármester a határozatot nem írta alá, végül a törvényi előírásoknak megfelelően rendkívüli közgyűlést hívott össze december 13-ra, e hét csütörtökre.

A független kritikusok a csatolt nyílt levéllel kívánják felhívni a városatyák figyelmét arra, hogy döntésük meghozatala egy ilyen léptékű, óriási hagyománnyal rendelkező, országos hatókörű kulturális eseménysorozat esetén rendkívüli körültekintést igényel.

A levelet teljes terjedelmében közli a Szeged.hu.

Tisztelt Képviselő Úr/Hölgy!

Néhány szerkesztőség, néhány kritikus, néhány újságíró nevében írunk Önnek, mert meg vagyunk győződve arról, hogy Ön, mint Szeged városának egyik önkormányzati képviselője, a legjobbat akarja Szegednek és a saját választóinak is. Azt reméljük, hogy – mivel ez a szakmánk – tudunk olyan információval, érvekkel szolgálni, amelyek hozzásegíthetik, hogy tisztábban lásson a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyében. Abban pedig egyenesen biztosak vagyunk, hogy az Ön számára minden külső politikai nyomásnál, hamisan értelmezett párthűségnél, formális frakciófegyelemnél fontosabb, hogy saját meggyőződését, véleményét megalapozottan kialakítsa, saját lelkiismeretével békében éljen abban a városban, amelynek boldogulása érdekében dolgozik, és amelyben ezen felelős döntése után is élni és dolgozni fog. A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját készülnek rapid módon leváltani.

Mi, akik munkánk részeként, mondhatni, hivatalból kísérjük figyelemmel a Szegedi Szabadtérin folyó munkát, nem tudunk róla, hogy akár Bátyai Edina, akár a Játékok ellen bármilyen szakmai kifogás fölmerült volna, amely indokolttá tehetné, hogy ne töltse ki Bátyai a mandátumát. Bátyai Edina szakmailag jól, a hatalmas nézőtér speciális, manapság szinte lehetetlen igényeinek megfelelően állította össze a programokat. Az igazgatóváltásnak egy ilyen kiemelt fontosságú intézményben kivált megfontoltan kell történnie: egyrészt törvényesen, másrészt az intézmény szempontjából szervesen, mintegy magától értetődően. Manapság, amikor minden színház (és minden kulturális intézmény szerte az országban) alaposan megérzi a recessziót, egy-egy apró, hirtelen mozdulat, rossz, meggondolatlan döntés katasztrofális következményekkel járhat. A Szegedi Szabadtéri Játékok ráadásul „gigaüzem”, amely koncentrált időszakban, koncentrált módon működik, speciális szakértelmet igényel, és nagy-nagy óvatosságot és körültekintést. A következő évad előkészítése jelenleg már folyik – az igazgató elmozdítása, egy átmeneti helyzet létrehozása a következő nyarat veszélyezteti. Mindezt bizonyára Ön is tudja.

De talán kevésbé tudja azt, hogy mi sokan, akik nem szegediek vagyunk, minden évben milyen izgalommal várjuk a programjukat. Talán kevésbé tudja, hogy csoportos látogatásokat szervezünk, „felhajtjuk” szegedi barátainkat (szerencsére vannak), többször több napra odakirándulunk, elmegyünk a halászcsárdába, a cukrászdába, lakunk a szállodában, bemegyünk a múzeumba, taxival közlekedünk – és szeretjük ezeket a szegedi kirándulásokat, hozzátartoznak a nyarunkhoz. Nem nézünk meg minden előadást; válogatunk, mert van miből. És nem is tetszik egyformán minden, amit látunk – de tudjuk, hiszen ez a szakmánk, hogy ez a színház legtermészetesebb formája. Igyekszünk tájékoztatni nemcsak a város, hanem az ország potenciális színházi közönségét, és cikkeinkkel, kritikáinkkal komolyan vesszük azt a műhelyt, ami Szegeden létrejött. Ön és képviselőtársai most azt fontolgatják, hogy leváltják Bátyai Edinát, és a kulturális bizottság már meg is hallgatta kiszemelt utódját, Kelemen Csabát. Hogy Bátyai Edinával miért támadt ekkora hatalmas baj, hogy azonnal el kell távolítani – erről is vannak gondolataink, de nem ezeket szeretnénk megosztani Önnel. Inkább megkérdeznénk: ismeri-e Kelemen Csabát? Látta-e valaha színpadon? Hallott-e valaha az Agria Nyári Játékokról? Tudja-e, milyen produkcióik vannak? Ha az interneten rákattint az oldalukra (kérjük, tegye meg), látni fogja, hogy a 2012-es nyári játékokon sem Vidnyánszky Attila, sem Alföldi Róbert rendezése nem szerepelt, és ha tovább keresgél a világhálón, látni fogja azt is, hogy szórakoztató hakni-színházak teszik tiszteletüket minden évben. Csekély közönségérdeklődés és nulla szakmai érdeklődés mellett. Nem születik róluk egyetlen szakmai kritika sem, mert nincsen miért. Kelemen Csaba hangzatos politikai kortesbeszéde soha nem fogja megtölteni a szegedi szabadteret, ahová a szegediek és mások nem politikai nézeteket díjazni járnak, hanem egész másért: színházért, koncertért. És ha nem Kelemen Csaba, hanem bárki más lesz az új jelölt, kérjük, tegye meg, hogy a sajtóban utánanéz, megismerkedik vele, hiszen csak a szakmai előélet lehet az alapja a felelős kinevezésnek.

Tudjuk, hogy felelős döntést akar hozni. Tudjuk, hogy tudja: mit jelent az Ön városának ez a nyári fesztivál; mit jelent művészi és kereskedelmi szempontból is. Biztosak vagyunk benne, hogy a mai átpolitizált kulturális életben Önt a kulturális értékek, az alkotó munka iránti tisztelet és a városa iránti odaadó szeretet vezérli. Biztosak vagyunk abban is, hogy amennyiben időt ad magának arra, hogy végiggondolja ezt a helyzetet, ennek minden összetevőjével, az előkészített évaddal, a szervezés dandárjával, a kiszemelt utóddal és annak szakmai teljesítményével együtt – akkor jól fog dönteni, és szavazása másnapján is nyugodtan nézhet Szeged lakói, az Ön választói szemébe. Segíteni szerettünk volna ezzel a levéllel mindebben, mert számunkra kiemelten fontos, ami a kultúrában, a színházban, és most a Szegedi Szabadtéri Játékokkal történik.

Ha további felvilágosításra tart igényt, kérjük, a Revizor online kritikai portál címén jelezze: szerk@revizoronline.com”

Az aláírók között szerepel például Hamvay Péter újságíró, Jászay Tamás kritikus, Zappe László kritikus, valamint Koltai Tamás kritikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik