Belföld

Keresik a legjobb akadálymentes hazai úti célt

látássérült (látássérült)
látássérült (látássérült)

Hova utazzon kikapcsolódni, ha nem lát, ha nem hall, vagy éppen várandóss? Az érintett társadalmi csoportok részére keresi a megfelelő helyszint a Magyar Turizmus Zrt.

Nem egyszerű manapság kiválasztani a megfelelő úti célt azoknak a családoknak vagy éppen egyedülállóknak, akinek van valamilyen fogyatékossága. Vegyünk példának egy kerekes székest.

Közlekedés

Hiába szabályozza rendelet öt éve, hogy az új építésű épületeknek már akadálymentesnek kell lenni, ha az odavezető út maga nem az. Persze elismerjük, vannak már alacsonypadlós buszok, és combino segítőkész sofőrökkel, de mi a helyzet a metrókkal vagy a magas lépcsős járművekkel. Megírtuk, Mosolyka sem tudja használni a metrót, mert kerekes székével nem tud lejutni a mozgólépcsőn. Élete első metrós kalandját, amiben barátai segítségére voltak, nekünk mesélte el.

A hetedik EDEN (European Destinations of Excellence) “Könnyű elérni, nehéz elhagyni” elnevezésű pályázattal a Magyar Turizmus Zrt. célja olyan desztinációk (egy fizikai helyszín, ahol a turista legalább egy éjszakát eltölt) felkutatása, amelyek vonzóereje és szolgáltatásai a legszélesebb közönség által elérhetőek életkortól és fizikai állapottól függetlenül. Legyen az látássérült, mozgásában korlátozott, fogyatékos, idős ember, várandós vagy éppen kisgyermekes – mondta Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója a keddi sajtótájékoztatón.

Az igazgató elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy legyenek megfelelő szálláshelyek országon innen és túl. Mártonné szerint, fontos az érzékenyítés, mert erről a témáról nagyon kevés szó esik. A pályázat részleteit és feltételeit ide kattintva olvashatják! A legjobb úti célt májusban teszik közzé.

Láthatatlan reggeli

Azért, hogy a média munkatárai is megtapasztalhassák milyen a másik oldalon lenni, két gyengén látó segítségével egy láthatatlan reggelin vehettek részt. Az egyik csapatot, amibe mi is kerültünk a 24 éves Adrienn vezette be „vonatozva” a teljesen sötét szobába. Adrienn mindenkit leültetett és jöhetett a választás. Croissant, hidegtál vagy virsli. Mi merészen az utóbbit választottuk. Nem kalkuláltuk bele, milyen foltot szerezhetünk a kechuptól és a mustártól, ha leesszük magukat.

Adrienn gyengén látóként született. A lány hat éve lakik külön a szüleitől és három látó testvérétől. A főváros rákényszerítette a teljes önállóságra. Adri lapunknak azt mesélte, a legnagyobb kihívást számára is a közlekedés jelenti. Hiába van megszokott útvonala, nem számol az útfelbontásokkal. Elismeri, általában segítőkészek az emberek, de nem mindig állnak megfelelően hozzájuk. „Jobban szeretjük, még mielőtt belénk karol valaki, hogy ha előtte megkérdi, hogy segíthet-e? Nem mindenki fogadja vagy igényli a segítséget.

A 2011-es EDEN-nyertes pályázat, a “Mecseki meglepetések” volt. A róla szóló filmet itt nézheti meg.

 

EDEN
Az Európai Bizottság 2012-ben immár hetedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence’’ azaz ,,Kiváló Európai Desztinációk’’ témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik