Belföld

Felfüggesztik Szegeden a diákdemonstrációt

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata ideiglenesen felfüggeszti az ülődemonstrációt.

Közleményük szerint az éjszakai órákban B. Nagy László kormánymegbízott ígéretet tett rá, hogy válaszolni fog a kérdésekre, egyben azokat tolmácsolja a kormány felé.

A SZTE hallgatói hétfőn délelőtt bilincselték össze magukat a szegedi kormányhivatal épületében. A sztrájkbizottság a további lépésekről a válasz ismeretében dönt.

Közben a Miérthallgatók csoport, a hétfői hallgató fórumot szervező szervezet közleményt adott ki, melyben a következőket szögezik le:

A Hallgatói Fórum résztvevői, a hallgatók, az oktatók, az egyetemi dolgozók és a felvételizők közösen megegyeztek abban, hogy követelik:

1. A társadalmi esélyegyenlőséget az oktatásban.

2. A hallgató szerződés eltörlését.

3. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

4. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az eddigi elvonásokat.

5. A minőségi oktatás megvalósíthatóságának érdekében az egyetemek támogatása az egyes intézmények tudományos teljesítménye alapján történjen.

Továbbá

6. Felszólítják a Magyar Rektori Konferenciát (MRK), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), valamint a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét, hogy kezdeményezzenek együttes tárgyalást a kormánnyal valamennyi hallgatói, oktatói, szakmai és egyéb szervezet bevonásával.

Ha a kormány nem is, a Fidesz szóvivője kedd reggel már reagált a hétfő diákdemonstrációkra. Selmeczi Gabriella szerint fontos, hogy a kormány leüljön a szakemberekkel és a diákokkal vitázni, hogy a hallgatók is megértsék, milyen átalakítás zajlik a felsőoktatásban. Az átalakításnak a Fidesz szerint a diákok nyertesei lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik