Belföld

Sikeres gyakornoki program a Szegedi Ítélőtáblán

A Szeged24 korábban hírt adott arról, hogy a Szegedi Ítélőtábla megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Karrier Irodájával.

Az első négy eredményesen pályázott hallgató szeptember elején kezdte meg munkáját a bíróságon, míg az ötödik gyakornok – brüsszeli ösztöndíja miatt – csak októberben.

A pályázati kiírás szerint a hallgatók három hónapig az ítélőtáblán dolgoztak, napi nyolc órában, egyéni egyetemi tanrend mellett. Munkájukat könnyítette saját – közös – irodájuk, számítógéppel felszerelve. A gyakornokok tanácsok mellé lettek beosztva, ahol megismerkedtek a fellebbezett ügyek elbírálásával és kipróbálhatták magukat tanácsülésen az ügyek „társelőadójaként” is. Az ítéletek meghozatalának folyamatában határozatokat szerkeszthettek, használva az ítélőtáblán felhalmozott szellemi és tárgyi kapacitást, a különböző jogszabálygyűjteményeket. Az egyik hallgató, Riesz Viktória külön feladatot is vállalt, amikor előadást tartott a Dr. Maráz Vilmosné kollégiumvezető asszony emlékére tartott ülésen.

A közös munka tapasztalatait vitatták meg az ítélőtábla vezetésével december 7-én pénteken a hallgatók. A beszélgetésen részt vett az egyetem képviseletében a Karrier Iroda vezetője: Dr. Görög Márta docens asszony is. A tanácskozáson az ítélőtábla képviselői díszes okiratban igazolták az elvégzett munkát, melyről a tanácselnökök is elismerően nyilatkoztak. A hallgatók jelezték, hogy szeretnének a jövőben is együttműködni a bírósággal, és a tudományos diákköri dolgozataik elkészítésekor segítséget kérni táblabíró instruktoraiktól. Kérésüket az ítélőtábla vezetői örömmel nyugtázták, és ígéretet tettek, hogy az egyetemmel egyeztetve lehetőséget nyújtanak a volt gyakornokoknak a további tudományos együttműködésre – mondta el dr. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik