Belföld

Jövőre kevesebbet fogunk sorban állni

ügyintézés (ügyintézés)
ügyintézés (ügyintézés)

Tovább bővül az interneten keresztül intézhető hatósági eljárások köre. Egyszerűsödik a személyi igazolvány pótlása, az erkölcsi bizonyítvány kérelmezése és több járműigazgatási eljárás is - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala hétfőn.

A jövőben a személyi igazolvány elvesztését, ellopását, megsemmisülését is be lehet majd jelenteni elektronikus úton, és kezdeményezhető annak pótlása is, ha az adatokban nem történt változás. A tervek szerint január elsejétől összevont erkölcsi bizonyítvány igénylésére, sőt, eredetiségének ellenőrzése is lesz online lehetőség.

Egyszerűsödik számos járműigazgatási eljárás is. A jármű tulajdonjogában történt változást a régi tulajdonos az interneten is bejelentheti majd, és a jármű forgalomból való ideiglenes kivonását is lehet majd így intézni.

Illeték vagy díj fizetését is lehetővé teszik interneten keresztül, banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel.

A Magyary-program keretében történt informatikai fejlesztés nyomán – a jelenlegi tervek szerint – az erkölcsi bizonyítvány ügyeit jövő januártól, míg az egyéb ügyeket februártól lehet elektronikus úton intézni a www.kekkh.gov.hu oldalon keresztül.

A későbbiekben tervezik az elveszett útlevél, illetve forgalmi engedély elektronikus úton történő pótlását is, ám ezt a jelenlegi jogszabályok egyelőre nem teszik lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik