Belföld

A győri fiatalok külföldön tervezik a megélhetést

Néhány Győr-Moson-Sopron megyei fiatal mesélt nekünk arról, milyen a munka, a kilátások és az élet a határon túl egy pályakezdő számára.

Egy nemrég készült felmérés alapján nagyjából minden tizedik 18-20 éves, illetve minden hetedik 21 és 28 év közötti fiatal külföldön, elsősorban Ausztriában, Némerországban vagy Angliában keres magának megélhetést. Főként mérnökök, egészségügyi dolgozók és a vendéglátóiparban jártasak próbálkoznak idegen országban. A Győr24 megkérdezte a külföldön élő magyarokat, hogy mire vitték és mire vihetik az életben odakint?

A legtöbben felszolgálóként próbálnak szerencsét nyugaton, de sokan vállalnak idénymunkákat: fűnyírást, takarítást, bébiszitterkedést is. A legjobban jövedelmező ezek közül a pincérkedés vagy a turizmus más területei, hiszen itt a fizetés mellett még tetemes mennységű borravalót is össze lehet gyűjteni, no persze mint kiderült, az elismerését meg is kell szenvedni. Kollár Barnabás két és fél éve dolgozik az osztrák Stájerország tartományban pincérként és portásként.

„Ez lesz a harmadik évem idekint. 21 éves voltam, amikor egyik ismerősöm, aki akkor már kint kereste a kenyerét, szólt, hogy van kint munkalehetőség a síszezonban. Én akkor tanultam ki a szakmámat, csupán pár hónapnyi gyakorlattal rendelkeztem, ám úgy döntöttem belevágok. Persze nem kevés félelemmel. Az első fél évben négyen laktunk pár négyzetméteres szobában. A börtönben is több privát szféra jut az elítélteknek, ám 5-6 hónappal később már bérelhettem magamnak egy olcsó albérletet. Először egy hotel éttermében dolgoztam. Miben különbözik ez a hazai körülményektől? Hatalmas a hajtás – akárcsak otthon – volt olyan, hogy napi 16-18 órát is lehúztunk. Ám a fizetés többszöröse az otthoni béreknek és csak a borravalóból ki tudom fizetni az albérlet rezsijét – mesélte a Győr24-nek tapasztalatait Barnabás.

„Eleinte a nyelvvel gyűlt meg a bajom. Tanultam odahaza németet és angolt is, ám az akcentus és a nyelvjárás miatt nem értettem meg mindig az embereket. Ebbe bele kell rázódni, valakinek megy, másnak kevésbé. Nekem sikerült pár hét alatt felvennem a ritmust.”

„Hozzáteszem: napi rendszerességgel tör rám a honvágy és amikor tehetem, mindig hazamegyek a szüleimhez Győrbe. Nagyon örülnék, ha ugyanilyen színvonalon és ugyanennyi pénzért otthon dolgozhatnék, de azok után, amit itt átéltem, már nem csábítanak a hazai körülmények – tette hozzá Barnabás.

A 22 éves Soós Edina idén tölti kint a karácsonyi szezont másodszorra, elmondása szerint a további tanulmányaira gyűjti össze a pénzt és egy kezdő alapot akar biztosítani magának a külföldi munkából, hogy visszatérhessen Magyarországra.

„Sokat dolgoztam felszolgálóként a Kisalföldön is, de Ausztriában tejlesen más a munkamorál. Burgenlandba Sopronból könnyű ingázni, ezért nem kell elszakadnom a hazámtól és a családomtól sem. A magánéletemet mindenképp Sopronban szeretném élni továbbra is, de a külföldi munkámról nem mondanék le. Szeretnék tovább tanulni. A tervezett tandíjakat magyarországi fizetésből esélyem se lenne kigazdálkodni.

Nem leányálom, de jobban megtérül

Horváth Kálmán, győri származású felszolgáló szerint nem minden olyan szép és jó külföldön, mint az sokan lefestik, de abban egyet ért, hogy sokkal egyszerűbb boldogulni, akár 20 évesen is.

„Érettségi után egy évet töltöttem gyakorlattal és nyelvtanulással. Pincérként szerettem volna elhelyezkedni, ám az élet úgy hozta, hogy portás lettem egy három csillagos szállodában. Mikor kijöttem, egy lyukas garasom sem volt. Szállást kaptam, a szállodában étel is járt a személyzetnek. A főnök azt mondta, hogy egy hónap próbaidő. Gyakorlatilag nem csináltam semmi mást, csak ettem, aludtam és átlagban 14-16 órákat dolgoztam egyhuzamban. Úgy éreztem magam, mint egy rabszolga és sokszor féltem is, hogy kihasználnak, s a végén elküldenek. A következő hónapban jött a főnök és azt mondta elégedett a próbaidőmmel, visszamenőleg kifizette az első hónapot.

Most októberben volt egy éve, hogy kint dolgozom Bécs mellett. Hallom a szakmabeli ismerőseimtől, hogy otthon csak a töredékét keresik meg hasonlóan kemény munkával. A fizetés önmagában egy kezdőnek még nem annyira magas itt sem, de egy nap alatt 30 euró borravaló is összejöhet” – írta nekünk Kálmán.

Utánanéztünk annak is, hogy az elmúlt években hogyan alakult a munkahely miatt kivándorlók száma. A privátbankár.hu és a destatis.de oldal adatai alapján a Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság tekintetében is megnőtt a kivándorló magyarok száma. Az osztrák területekre 10 évvel ezelőtt is több ezren vándoroltak ki, ez a szám mostanra megsokszorozódott. 2002-ben Anglia még nagyon keveseknek volt célpont, mára viszont majdnem olyan népszerű, mint Németország vagy Ausztria.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik