Belföld

Ugyanolyan korrupt az ország ma mint 2010-ben

A választási ígéretek ellenére a korrupciós helyzet 2010 óta nem javult Magyarországon, a politikai-gazdasági visszaélések mindennaposak, míg a kormány jogszabályi és strukturális változtatásai új korrupciós kockázatokat eredményeztek a K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda szerint.

Az iroda a korrupcióellenes világnap alkalmából tette közzé “félidőértékelő” elemzését, amelyben az Orbán-kormány eddigi, korrupcióval kapcsolatos intézkedéseit vizsgálja.

A K-Monitor elemzői szerint a ciklus első félideje alatt hozott intézkedések nem vezettek semmilyen érzékelhető pozitív változáshoz. Ennek okát lényegében a Fidesz kormányzására jellemző tényezőkben látják: a központosító jellegű strukturális átalakítások a jelenlegi politikai elit hatalmát erősítik, az új törvények sokszor egy-egy személy vagy gazdasági csoport érdekeit jelenítik meg, míg a nem ritkán túlárazott állami megrendelésekhez rendre kormányközeli cégek jutnak.

Az elemzés több korrupcióellenes intézkedést is bemutat, kiemelve a kormány két évre szóló korrupció-megelőzési programját, amely olyan fontos elemeket is tartalmaz, mint a közérdekű bejelentők védelmének szabályozása vagy a közbeszerzésekkel, támogatások elosztásával kapcsolatos törvények, rendeletek felülvizsgálata. E program gyengesége azonban, hogy csak az államigazgatási szerveknél foglalkoztatott tisztviselőkre irányul, így számos korrupciós kihívásra egyáltalán nem ad választ – írták.

A Fidesz szóvióje reagált a kutatási eredményekre. Selemeczi Gabriella megjegyzi, hogy a Transparency International tájékoztatása szerint az összes szomszédunk korruptabb nálunk, kivéve Ausztriát és Szlovéniát és Csehország valamint a balti államok is mögöttünk kullognak. “Nem állíthatjuk, hogy nincs még tennivaló, de semmi okunk szégyenkezni. A jövőben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy még tovább csökkenjen a korrupció az országban” – zárja sorait Selemczi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik