Belföld

MSZP: kétszer győzzük le Orbánt

A szocialisták szerint pislákolnak még helyenként a jogállam fényei.

A választók előzetes regisztrációjára nincs szükség. Bevezetése semmivel sem magyarázható jogkorlátozást jelent. Ennek kimondását várnánk a köztársasági elnöktől és az Alkotmánybíróságtól – írja közleményében az MSZP.

Áder János azonban nem vonta kétségbe a regisztráció intézményének szükségességét, csupán fontos részletszabályait kifogásolta. Elsősorban azt, hogy a Magyarországon élő emberek megfosztása a levélben történő regisztrálás jogától megmagyarázhatatlan korlátozást jelent.

Emellett, Áder a választási eljárási törvény további árulkodó ellentmondásaira is felhívta a figyelmet, például a közvélemény-kutatások közlési tilalma és a kereskedelmi médiumok kampányhirdetésekből való kirekesztése kapcsán.

Jelzésértékű, hogy a tavasszal megválasztott államfő használja az alkotmányos vétó eszközét, ellentétben szervilis elődjével. Pislákolnak még helyenként a jogállam fényei. Azért is fontos volt az előzetes normakontroll indítványozása, mert ma még van Alkotmánybíróságunk. Jövőre a Fidesz ezt az intézmény is gleichschaltolni fogja.

 

Az MSZP szerint a kormány adminisztratív akadályokat állít a választópolgár és a választójog gyakorlása közé. A regisztráció erről szól, semmi egyébről. Nyomós oka van ennek. A kormány pontosan tudja, hogy ha a kormányzásán múlik, akkor már most megbukott.

A kormány gyakorlatilag bevezette a tandíjat, ráadásul Európa legsúlyosabb tandíjterhét zúdította a fiatalok nyakába. Hívhatják részösztöndíjnak, de ettől még a helyzet úgy áll, hogy a hallgatók a hatalmas összeg befizetése vagy a Diákhitel 2-nek becézett eladósodás között választhatnak. 2010 óta 80 százalékkal csökkent a tandíjmentes felsőoktatási férőhelyek száma.

A szocialisták szerint a kormány tudatosan zárja el az egyetemeket a kevéssé tehetős családok gyerekei elől. Ezzel végzetesen rontja munkaerő-piaci esélyeiket és az ország versenyképességét. A vége az lesz, hogy még több diák megy majd külföldre, hogy olcsóbban és röghöz kötöttség nélkül tanulhasson. Ilyen körülmények között pedig egyre kevésbé lesz majd kedvük hazajönni.

Orbán Viktor nem csak ma hazudik, amikor azt állítja, hogy nincs tandíj, de 2008-ban is hazudott, amikor a tandíj ellen folytatott kampányt. Mindez a kormány ostoba gazdaságpolitikájának egyik súlyos következménye. Rossz az adórendszer, nincs befektetés, recesszióban van a gazdaság. A kormány változtatás helyett megszorít, hatalmas összegeket von el a felsőoktatástól is, majd aztán a családokat kötelezi súlyos összegek kifizetésére.

Regisztrálni kell, hogy választhassunk és véleményt mondhassunk arról, amit a Fidesz az országgal művel. Orbánt a saját maga által tákolt szabályok se tarthatják hatalmon. Ha a miniszterelnök ezt akarja, akkor legyen: kétszer fogjuk legyőzni őt! Először a regisztráció idején, majd a választáson – írja közleményében az ellenzéki párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik