Belföld

Új gyárat építene a Graboplast

Idén is megtartotta hagyományos évértékelőjét Jancsó Péter. A Graboplast Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy közel 5 milliárdos beruházás keretében akár már 2014-re elkészülhet, egy új design padlót gyártó üzeme a vállalatnak.

25 éve már, hogy évértékelő sajtótájékoztató keretében ismerteti a világ gazdasági tendenciáit és a jövőről alkotott elképzeléseit a Graboplast Zrt. vezetője, Jancsó Péter. Az üzletember szerint ma három erőközpont van a világon, ez pedig USA, Kína, és Európa. „A hármasból az unió a vesztes, ebből Európa semmiképpen nem fog jól kijönni. Csökken ugyanis a szolidaritás, a pénzügyi válság mérete pedig óriási. Európa nagy bajban van, döbbenetes módon az euró mégis erősödik a dollárhoz képest” – mondta a vezérigazgató, majd hazánkat is górcső alá vette. „Nincs rendszer a magyar gazdaságban, a nemzetközi cégek aránya dinamikusan nő. Csökken a fogyasztás, kevesebb a beruházás, az események a hatalomról szólnak. Ma nagy bajnak és békétlenségnek kellene lennie. De mégsincs. Ez a kormány szerencséje!” – hangsúlyozta az üzletember, aki úgy látja, az államnak sokkal nagyobb részt kell vállalnia a gazdaság működésében. „Győr viszont idén is dobott egy hatost. Viszont úgy érzem a város kockázata megnőtt, az autóipar fogságában vagyunk. Az egyetem egy jó lehetőség, és most, hogy a campuson is választás lesz, vélhetően az Audi fogja meghatározni az új rektor személyét. De ez mindenképpen jó lehetőség!” – tette hozzá a vezérigazgató.

Jancsó Péter természetesen a vállalat sikereiről is beszélt, hiszen 2012-ben is növekedett a cég. A Graboplast újraértelmezte az innováció fogalmát: újra nyitnak az orosz piac felé, de maximális hulladék-felhasználás mellett, új termékeket is piacra dobnának, ezt pedig egy új, negyedik gyár felépítésével szeretnék elérni. A rendkívül jó kopásálló, design padlót gyártó üzemben akár már 2014-ben elindulhat a munka, a Tatabányára tervezett beruházás az 5 milliárd forintot is elérheti. A fejlesztéshez a cég még keresi a partnereket, ahogy Jancsó Péter fogalmazott, a magyar állam befektetését is szívesen fogadják.

Az évértékelő találkozó végén, a hagyományokhoz híven ezúttal is gazdára talált a Pethő Lajos-díj, melyet 2012-ben a Győr+ Televízió híradójának felelős-szerkesztője, Zombai-Kovács Ákos vehetett át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik