Belföld

Síratják a szegedi és a pécsi egyetemet is

A szegedi hallgatók attól tartanak, hogy a drasztikus keretszámcsökkentés az intézmény bezárását jelentheti. A pécsiek is komplett karok elvesztését jósolják.

Sztrájkbizottság megalakításáról szóló együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (Ha-Ha) szegedi csoportja.

A két szervezet egyetért abban, hogy az új felsőoktatási törvény hozta változások – hallgatói szerződés, részösztöndíj – valamint a jövő évre vonatkozó keretszámok a felsőoktatás és a fiatalok jövőjét veszélyeztetik. Sőt, ha a sajtóban megjelent keretszámok véglegesek, akkor komoly esélye van annak, hogy bezárja kapuit a Szegedi Tudományegyetem.  Az SZTE tizenkét karának a legjobb esetben is 60 százalékos hallgatói létszámcsökkenéssel kell számolnia, ez három év alatt azt jelenti, hogy a hallgatói létszám a harmadára, nagyjából 10 ezer főre csökken – áll a SZTE EHÖK közleményében.

A szegedi Ha-Ha ugyanakkor hangsúlyozza, hogy továbbra is az SZTE EHÖK-től függetlenül működő csoport, azonban a jelenlegi helyzetben úgy látják, hogy az összefogás elengedhetetlen, és a hallgatói érdekeket a sztrájkbizottságon belül hatékonyabban tudják képviselni a szegedi hallgatói önkormányzattal együttműködve.

Pécsen is aggódnak

Az állami helyek háromnegyedét elveszítheti a pécsi egyetem, akár szakok, néhány éven belül pedig karok is eltűnhetnek az intézményből – mondta a pecsma.hu-nak az intézmény rektora, Bódis József. Közölte, hogy a kormányzati döntés ellen biztosan több fórumon tiltakozni fognak.

Az, hogy mely karok, szakok lehetnek vesztesek, sejteni lehet, az orvosi, a műszaki területen vélhetően több lesz az állami hely, míg a bölcsészkaron, jogászképzésen, valamint közgazdasági területeken jelentős visszalépés lesz. Sőt, lesz ahol csak pénzért lehet majd tanulni.

Minden érintett háborog

A Hallgatói Hálózat tüntetni fog hétfőn.

A rektorok is tiltakoznak a kormány döntése miatt és a végzős középiskolások is háborognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik