Belföld

Itt vannak a jövő évi autópályadíjak

A személygépkocsik e-matrica díja nem változik jövőre, a tehergépkocsikra viszont már nem lehet éves vignettát venni, mert év közepétől jön az elektronikus útdíj.

Az autósok a jövő évben is az ideivel megegyező árakon vásárolhatnak e-matricát a személygépkocsikra. A szaktárca a megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés jövő nyárra tervezett bevezetéséhez igazítja a jogszabályi előírásokat.

Változás ugyanakkor, hogy a 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre januártól nem lehet majd éves matricát váltani. A hagyományos díjfizetési lehetőség e járműkörre az e-útdíjra való átállás miatt az év második felére megszűnik. Az e teherautókra megvásárolt egynapos, heti és havi e-matricák a vásárlás napjától függetlenül nem jogosítanak 2013. június 30. utáni úthasználatra.

A rendeletmódosítás arányos díjtételekkel külön díjkategóriát hoz létre az e-útdíj bevezetésében nem érintett autóbuszok számára. A személygépkocsik és a legfeljebb 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik is az e-matricás rendszerben maradnak.

A jövő évtől a díjköteles utak jogosulatlan használata miatt kiszabott bírságot az útkezelő felfüggesztheti, ha az üzemben tartó feljelentéssel igazolja, hogy a gépjármű vagy annak rendszáma jogellenesen került ki birtokából. A késedelmes teljesítéshez fűződő jogkövetkezmények ebben az esetben nem állnak be. Ha bebizonyosodik, hogy a feljelentés megalapozott volt, a pótdíj az üzemben tartót nem terhelné. Megalapozatlan feljelentés esetén automatikusan a magasabb pótdíjat kellene megfizetni.

A közúti közlekedésről szóló törvény jelenleg egyértelműen az üzemben tartót nevesíti helytállni kötelezettként, ettől nem enged eltérést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik