Belföld

Egy asztalnál a munkavállalók és a munkáltatók képviselői

A közműdíjak változásáról, az új autóbusz-menetrend tervezéséről, valamint az aktuális munkaerő-piaci helyzetről is szó esett a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum pénteki ülésén.

Pénteken délelőtt ülést tartott a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum (SZÉF). A városi közgyűlés 2011. november 30-i ülésén döntött a testület megalakításáról. A szakszervezeti kezdeményezésre létrejött háromoldalú konzultációs fórum soraiban a városvezetés mellett a munkaadói és a munkáltatói oldal is képviselteti magát, elnöke dr. Cser-Palkovics András. A SZÉF a folyamatos kapcsolattartás és egyeztetés, elősegítve a megfelelő gazdasági környezet és a város versenyképességének megőrzését.

Elsőként az Önkormányzat hatáskörébe tartozó közszolgáltatási díjak várható alakulásáról tárgyalt a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum. Dr. Cser-Palkovics András ismertette a közgyűlésen megtárgyalt javaslatokat, kiemelve: régen nem fordult elő olyan, hogy három szolgáltatás – a távhőszolgáltatás, a kéményseprő-ipari közszolgáltatás, valamint a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos díjak -esetében nem történik áremelés.

Elsők között ismerhették meg a SZÉF tagjai az új autóbusz-hálózat és menetrend tervezetét. Ennek kapcsán Székesfehérvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy érdemi szakmai egyeztetés zajlik ezekben a hónapokban, hiszen a szolgáltatóval megkötött megállapodás létrejöttével elhárult a nyári azonnali menetrend-módosítás kényszere. Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője ismertette a szakmai elképzeléseket.  A nyáron meghirdetett hálózathoz képest a járatok útvonala rövidült, mert az átlós vonalakat kettébontották.

A nagy körjárat helyett egy 53 perc menetidejű vonal került kialakításra és újdonság a Maroshegy-Vasút-Kórház-Köfém vonal kialakítása is a hivatásforgalom számára. A fehérvári húsz legnagyobb foglalkoztatót külön levélben is megkereste az Önkormányzat, hogy a műszakváltásokhoz igazítva közlekedjenek majd a járatok. Mindenki válaszolt a megkeresésre, ezeket a jelzéseket is alapul vették a hivatásforgalmi hálózat tervezésénél. Az Alba Volán is megerősítette, hogy a mostani tervezet már üzemzavar nélkül működtethető rendszerre tesz javaslatot a helyi közösségi közlekedés vonatkozásában.

Visszatérő témáként szerepel a helyi és megyei munkaerő-piaci helyzetkép. Az októberi adatokat Tóthné dr. Szeiler Judit, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szakmai igazgatóhelyettese ismertette. Mint elhangzott: az elmúlt hónaphoz és a múlt év azonos időszakához képest is csökkent a regisztrált álláskeresők száma, arányuk most a megyében 10,1 %.

A pályakezdő munkanélküliek száma viszont nőtt az előző év azonos időszakához képest, az ő segítésükre jövőre egy munkavédelmi akcióterv indul. Tóthné dr. Szeiler Judit szólt arról is, hogy januártól a munkaügyi központok is a járási hivatalok szakigazgatási szerveiként működnek tovább, ám egy féléves átmeneti időszakot még hagynak, ezidő alatt ugyanazon a helyen és illetékességgel kereshetik fel a kirendeltségeket az álláskeresők. 

A Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum munkáját két alelnök – egy fő a munkavállalói és egy a munkáltatói oldalról – segíti, akiket az alakuló ülésen elfogadott szervezeti és működési szabályzat értelmében félévente újraválasztanak. Eddig Tóth Jánosné és Tóth István látták el ezt a feladatot. Pénteken a munkavállalói oldalt képviselő alelnöknek Eisenberger Mártont választották, a munkáltatói oldalról pedig Dávid Lajos látja majd el az elkövetkező fél évben az alelnöki feladatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik