Belföld

Tandíjjal növelné a kormány a diplomások számát

giró-szász andrás (ingyenes, )
giró-szász andrás (ingyenes, )

A cél, hogy növeljük a felsőoktatásba bejutók létszámát – mondta a kormányszóvivő, miután a kormány drasztikus tandíjat vezetett be a hallgatók 80 százaléka számára.

A kormány felsőoktatási koncepció fogadott el szerdán, ennek része a jövő tanévre érvényes felsőoktatási keretszámokról szóló döntés- mondta Giró-Szász András kormányszóvivő. A felsőoktatási keretszámokról részleteket egyelőre nem mondott, de kérdésre megerősítette, hogy a sajtóban megjelent számok helytállók.

Mint írtuk, összesen 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát. A megállapított létszámkeretből jövőre 10 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Emellett 16 ezren mesterképzésben, 1300-an doktori képzésben tanulhatnának.

Giró-Szász András kiemelte: a kormány célja a változtatásokkal, hogy növelje a felsőoktatásba bejutók létszámát, valamint minél nagyobb arányban növelje a felsőoktatási képzést el is végzők arányát.

A HÖOK népszavazást kezdeményez a tandíj bevezetéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik