Belföld

Mikulás és politikus a gyárban

Papcsák Ferenc önkéntességre és adakozásra buzdította politikustársait Mikulás napján.

„Szegény családból származom, hatan voltunk testvérek, így nem sok ajándék jutott, de amit kaptunk a szüleinktől, annak mindig örültünk. Fizikailag is megterhelő az önkéntesek munkája, ezért arra kérek minden közszereplőt és politikustársat, hogy jöjjenek és segítsék a Mikulásgyár munkáját” – mondta Papcsák Ferenc, a parlament gazdasági bizottságának tagja a Mikulásgyár megnyitóján, csütörtökön.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotók: Neményi Márton

Hogy ösztönözni tudja a politikusokat, egy képet is kapott Végh Attila festőművésztől, amit a gyerekekkel és a lapföldi Mikulással festett közösen. A tájképet a Parlamentben állítják ki. Papcsák hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy mindig itt tudok lenni, hogy a gyerekek könnyebb helyzetbe kerüljenek.”

Lappföldi Mikulás

Az eseményen ott volt maga Joulupukki is. A lappföldi Mikulás a Vörösmarty térről érkezett a Hősök terére. Ezúttal azonban nem rénszarvasok repítették, hanem a földalatti. Sem ez, sem az nem zavarta, hogy a fűtött sátorban mintegy 35 fok lehetett. Puttonyát kosárra cserélte, és abból osztotta ki a szaloncukrokat a várakozó gyerekeknek, akik izgatottan tapadtak a sátor falához, hogy szemügyre vegyék. A megnyitó után 500 szerencsés gyermek találkozhatott vele. Joulupukki megköszönte a Mikulásgyár aktivitását, és háláját fejezte ki, amiért a Vöröskereszt kézben tartja a szegények sorsát. Végezetül magyarul kívánt boldog karácsonyt mindenkinek.

Adakozás

Közben elindult a gyár futószalagja is. A 12 méteres csúszdán megjelenő első ajándék külföldről érkezett. Egy mücheni adakozó csokoládét és játékot küldött, majd folyamatosan érkeztek a felajánlások. Volt köztük ruha, cipő, könyv, tészta, édesség és játék is.

Chips helyett hozzon inkább egészséges élelmiszert! Ez az idei szlogen. Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a mélyszegénységben élő gyermekeknek sem elsősorban édességekre van szükségük, hanem tartós élelmiszerre. A különböző betegségek, élelmiszer-allergiák miatt az is fontos lenne, ha az adományok közé sok egészséges élelmiszer kerülne. Ezeken kívül természetesen ugyanúgy számítanak játékokra, mesekönyvekre, meleg ruhákra és tisztálkodószerekre is.

Idén már nemcsak az 56-osok terére, hanem a WestEnd City Center mellett felállított „kis” Mikulásgyárba is hozhatják ajándékaikat az adakozni vágyó fővárosiak. Az új gyűjtőpont „üzembe helyezésére” azért van szükség, mert a Mikulásgyár terheltsége tavaly elérte a csúcspontját. Míg 2011-ben közel 40 ezer fővárosi adakozó látogatott el a rendezvényre, a Mikulásgyár szervezői idén azt remélik, hogy legalább 60 ezerre nő az ajándékozók száma a jótékonysági akción.


Kattintson a képre!

Az összegyűlt ajándékokat idén is a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei osztják szét a legrászorultabbak között. A rászorultsági szempontokról és a Vöröskereszt megyei szervezeteinek elérhetőségeiről a www.voroskereszt.hu oldalon találnak bővebb információt az érdeklődök.

Program

A fővárosi Mikulásgyárban a korábbi évekhez hasonlóan több programot is rendeznek. Lesz ingyenes jégpálya és koncertek, illetve több mint ezer óvodás láthatja majd a „Gulliver a törpék országában” című előadást is.

A jótékonysági akció munkáját a fővárosi közműszolgáltató cégek is támogatják. Csaknem 15 ezer dolgozó kezdte meg az élelmiszerek, ruhák, tisztálkodószerek és játékok gyűjtését, ugyanakkor sokan önkéntes munkát is végeznek a központi csomagolóüzemben. A közműszolgáltatók hozzájárulnak a Mikulásgyár működéséhez is.

A szervezők az országban több helyen is felállítottak gyűjtőpontokat, így Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten, Győrben és Zalaegerszegen is. Az adományokat bárhol postára is lehet adni, a Magyar Posta ingyenesen eljuttatja az ajándékokat a gyárba, amennyiben a dobozon szerepel a Mikulásgyár neve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik