Belföld

Perre megy a Hír TV

Gyöngyöspatai romák (gyöngyöspata, romák)
Gyöngyöspatai romák (gyöngyöspata, romák)

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a Hír TV félrevezette nézőit egy gyöngyöspatai romákról készített riport kapcsán. A Hír TV szerint azonban a TASZ sértette meg a televízió jó hírnevét.

December hatodikán kezdődik az a bírósági per, melyet a Hír TV indított a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ellen. A csatorna azt állítja, hogy a TASZ megsértette a tévé jó hírnevét.

Félnek a romák

A történet az év elején indult, mikor a Guardian újságírója egyik cikkében a gyöngyöspatai romák szegregációjáról írt. A brit lap tudósítója egy tízgyermekes cigányasszony meghívására érkezett a faluba. Váradi Natasa elmesélte az újságírónak, hogy a gyöngyöspatai romák félnek. Az asszony elmondta, hogy 2011 decemberében kővel dobták be az ablakát. A cikk megemlíti a 2008 januárja és 2011 áprilisa közötti, romák ellen irányuló támadásokat, és azt, hogy ezekben összesen hét felnőtt és két gyerek vesztette életét. Mind a kilencen romák voltak.

A brit Helen Pidd a helyi általános iskolában is járt, ahol beszámolója szerint elkülönítik a cigánygyerekeket a nem cigányoktól. Míg utóbbiak például használhatják az elektronikus táblákat, az emeleti vécét és az iskola úszómedencéjét, addig a romákat ezekről letiltják. Pidd írása szerint sok helyi roma arra készült, hogy Kanadában folytatja tovább életét.

Nincs szegregáció, minden jó

A Guardian cikkét a Hír Tv hazugságnak bélyegezte, és „tényfeltáró” riportfilmet készített Gyöngyöspatáról. A Youtube-on is elérhető videóban a helyi önkormányzat kabinetfőnöke, az önkormányzat jegyzője, a helyi általános iskola igazgatója és tornatanára szavait állította szembe a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének mondandójával. A Keresztmetszet című műsor riportjának tanúsága szerint Gyöngyöspatán nincs roma szegregáció.

Büdös lesz a víz a cigánygyerekektől

A TASZ a Hír Tv anyagára válaszul elkészítette saját riportfilmjét. A Kímélet nélkül című videóban többek közt gyöngyöspatai romagyerekek beszélnek arról, miként éri őket hátrányos megkülönböztetés a helyi iskolában származásuk miatt. Tornaórán például azért nem használhatják a medencét, mert tanáruk szerint „büdös lesz a víz”. A gyerekek elmondása szerint egyes pedagógusok azzal ijesztgetik őket: ha rosszak lesznek, elviszik őket a gárdisták, vagy csak bemennek az iskolába, hogy nézzék a gyerekeket, ahogy tanulnak.

A TASZ filmje és a hozzá tartozó cikk megemlíti, hogy Kállai Ernő kisebbségi ombudsman 2011 áprilisában kiadott jelentése szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában a roma tanulók kétharmadát szándékosan elkülönítve, cigány osztályokban tanítják.

Gyöngyöspatán az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány is járt. Az alapítvány munkatársai szeptember 1-jén részt vettek az iskola tanévnyitóján, és videofelvételeket készítettek az udvaron felsorakozó osztályokról. A felvételeken jól látható: az udvar jobb oldalán csak cigány tanulók álltak, míg a másik oldalon a nem roma diákok sorakoztak. Összefoglalójuk szerint – mely a TASZ filmjében is szerepel – a cigány osztályokat az étkezéskor is elkülönítik, de állítólag még a mellékhelyiségek használatakor is megkülönböztetik a gyerekeket. Az iskolában arra hivatkoznak, hogy a roma gyerekek nem tudják használni a vécét, miközben az óvodai nevelők szerint ilyen nem fordulhat elő egyetlen iskoláskorú gyerekkel sem.

A TASZ riportfilmjében hivatkozik a Hír TV anyagára. A televízióról állítják, elferdítette a tényeket, szelektált az információk és riportalanyok közt, manipulált, és megkérdőjelezte többek közt a TASZ hitelességét is. A TASZ állítja, a Hír TV riportere a helyszínen beszélt olyan gyerekkel, akit elkülönítve tanítanak, ők pedig részletesen beszámoltak arról, hogy a gyakorlatban mi történik az iskolában. A Hír TV kamerája mindezt rögzítette, a Keresztmetszet összeállításából azonban ez a rész kimaradt.

Szerzői jogok

Mivel a TASZ Kímélet nélkül című filmjében felhasznált néhány részletet a Hír TV riportjából, a televízió először a szerzői jog megsértése miatt perrel fenyegette meg a szervezetet. Ezt írták: „Mivel az említett filmrészletek a Hír TV tulajdonát képezik, és ennek felhasználásához Önök nem kérték és nem kapták a Hír TV engedélyét, ezért arra kérjük Önöket, hogy az említett videofelvételt haladéktalanul távolítsák el a honlapjukról, ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket, hogy egyébként az ügyet jogi útra tereljük.”

Aztán egy másik irányból indítottak bírósági eljárást. A Hír TV keresete szerint a TASZ megalapozatlanul állítja azt, hogy a televízió manipulált, kifejezetten elferdítette a tényeket, szándékosan próbálta megtéveszteni a közönségét, alaptalanul vádaskodott, a manipulációt tudatosan felépítette, és az oknyomozó riportnak beállított műsor szerkesztésében a hiteles újságírás alapszabályait sértette meg.

A Társaság a Szabadságjogokért ígéri, bíróság előtt is megvédi állításait.

A tárgyalás december 6-án lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik