Belföld

Bajnai jóindulatban reménykedik

Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)
Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)

Korábbi ígérete ellenére nem jelent meg a Nádas Péter hetvenedik születésnapja tiszteletére tartott konferencián a felszólalóként beharangozott Bajnai Gordon. Közöljük a volt miniszterelnök levelét.

December ötödikén a Sanoma Kiadó székházában egynapos konferenciát tartottak Nádas Péter író hetvenedik születésnapja alkalmából. A szervezők – írók, fordítók, filozófusok, közgazdászok mellett – felkérték Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is, hogy mondjon beszédet. Bajnai elvállalta az előadást, de végül levelet küldött.

Tisztelt Ünnepelt, Tisztelt Ünneplők!

Nagy megtiszteltetés volt a számomra, amikor a mai konferenciára hónapokkal ezelőtt meghívást kaptam, hiszen Nádas Péter hűséges olvasója vagyok. Higgyék el, őt köszönteni a hetvenedik születésnap alkalmából a köszöntőnek is ajándék és megtiszteltetés.

A felkérésem óta azonban történt valami: Nádas Péter maradt, aki volt, én azonban szerepet váltottam – hosszú vívódás után eldöntöttem, hogy politikai szerepet vállalok.

A politikának pedig – meglehet, Magyarországon erősebben, mint másutt és talán erősebben annál is, ahogyan az egészséges volna – jelentéstorzító hatása van. A politika világában minden szó és hallgatás, tett és tétlenség új, de legalábbis módosult jelentést kap: még egy olyan civilnek tetsző gesztus is, mint egy nagy magyar író laudálása.

Igaza volna azoknak, akik azt mondják: sajtónyilvános rendezvényen, a politikus, ha akarja, sem lehet civil, és nem csak abban az értelemben nem, hogy szavaiért minden beszédhelyzetben felelősséggel tartozik, hanem abban az értelemben sem, hogy már a jelenléte is politikai jelentéssel bír. Olyan jelentéssel, amellyel szemben az ünnepelt és az ünneplők védtelenek. Ha viszonyt fogalmaznak meg az adott politikushoz – az általa képviselt politikához –, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért.


Képünk illusztráció! –
Fotó: Kummer János

Azt tartom tehát illendő döntésnek, ha nem adom meg az esélyét sem annak, hogy a politikusi jelenlétem torzítsa a mai esemény, a laudáló szavak és gesztusok jelentését.

Mondják, az író tud írni, a jó író pedig tud nem írni. Talán bölcs volna, ha ezt a politikai élet résztvevői is megtanulnák: van, amikor a távolmaradás pontosabban fejezi ki a tiszteletet, mint a személyes jelenlét.

Engem mindenesetre ez a hit motivált.

Szeretném hinni, hogy Nádas Péter és ma összegyűlt tisztelői nemcsak megértik, de jóindulattal is fogadják a mai igazolt hiányzásomat.

Isten éltesse Nádas Pétert!

Őszinte nagyrabecsüléssel,

Bajnai Gordon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik