Belföld

A kilépett jobbikos Vonával sem áll szóba

A képviselő szerdán jelentette be, hogy kilép a párt országgyűlési csoportjából, és független képviselőként folytatja a munkát. Úgy tűnik, elfelejtette, hogy jobbikosként párttársaival esküt tett, hogy ha kilép a frakcióból, visszaadja a mandátumát.

Kedden Bödecs Barnabás, szerdán Rozgonyi Ernő képviselő jelentette be, hogy kilép a Jobbik frakciójából, és a jövőben független képviselőként dolgozik tovább. Előbbi azonban módosította korábbi közleményét, és bejelentette, hogy végleg távozik a Parlamentből. Nyilván őt is figyelmeztették, hogy az esküjét ne szegje meg. Rozgonyi azonban egyelőre úgy tűnik, nem tartja a szavát. Döntését persze még ő is megváltoztathatja.

Vona Gábor közleménye szerint a Jobbik Országos Elnöksége egyhangú döntéssel felszólította Rozgonyi Ernőt a mandátuma visszaadására, hiszen esküjében azt vállalta, ha a nemzet ügyét már nem tudja a Jobbikkal együtt szolgálni tovább, akkor mandátumát visszaadja.

A pártelnök közleményében azt írja, hogy a hatalmas, embert próbáló harcban vannak veszteségek, árulások, dezertálások. Rozgonyi Ernő esetében arról van szó, hogy az idős ember elfáradt, nem bírta tovább a pártra és a rá nehezedő nyomást. „Döntése meglepetésként ért mindnyájunkat, együttműködési készséget egyáltalán nem mutatott, a mai frakcióülésen nem jelent meg, külön kérésemre sem kívánta képviselőtársainak szemébe nézve indokolni döntését.”

Vona szerint az elmúlt napok és az elmúlt hét eseményei után sem fognak semmilyen formában módosítani a Jobbik politikáján. „Sem extrém, sem megalkuvó irányba nem térünk el, akármennyire is igyekeznek ezen tévutakra vezetni bennünket. A Jobbik 2003-as Alapító Nyilatkozatában és 2010-es választási programjában lefektette, hogy kik vagyunk és mit akarunk. Ez az elkötelezettség fogja meghatározni tevékenységünket, ahogy eddig, úgy a jövőben is.”

Mint ismert, kedden Bödecs Barna jelentette be ugyanezt, ő azonban kedden bejelentette, hogy visszaadja mandátumát a frakcióból való kilépéssel. Rozgonyi Ernő kilépésével azonban 43 fősre csökken a Jobbik frakciójának létszáma.

Vona Gábor szerdán egy másik közleményt is kiadott. E szerint a “Jobbik Országos Elnöksége mai ülésén döntött a magánéleti okok miatt mandátumáról lemondott Bödecs Barnabás képviselői helyéről. A jogszabályok szerint a 2010-es országos listáról lehet jelöltet választani, s az elnökség egyhangúlag úgy döntött, hogy a listán soron következő Suhajda Krisztiánt, a párt Bács-Kiskun megyei elnökét kéri fel a képviselői munkára, aki azt vállalja is.

Suhajda Krisztián 36 éves, kétgyermekes családfő, borász. A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2003-as zászlóbontása óta aktív tagja a pártnak. Jelenleg a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagja, azt a mandátumát azonban átadja, mivel a Jobbikban tiltott az efféle politikusi álláshalmozás, s a jövőben honatyai munkájára kíván összpontosítani.

A Jobbik Országos Elnöksége egyúttal megköszönte Bödecs Barna eddigi, kiváló munkáját, s szakértőként számít rá a jövőben, mivel az esküjét betartó, mandátumáról lemondó képviselő szerint is Magyarországnak egy valóban nemzeti kormányra és radikális változásra van szüksége, s ennek letéteményese csak a Jobbik 2010-es programja lehet, amelynek megalkotásában személyesen is részt vállalt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik