Belföld

Sárbogárdot is megsegíti a kormány

Sárbogárd adósságállományának 70 százalékát vállalja át az állam.

Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Fejér megyei város polgármesterével folytatott keddi tárgyalása után hangsúlyozta, hogy az állam 1758, ötezer lakosúnál kisebb település adósságát rendezi az év végéig. Az önkormányzatok és a hitelezők “vélhetően a két ünnep között hozzájutnak” pénzükhöz.

Az ennél nagyobb települések esetében március után írják alá a háromoldalú szerződéseket az önkormányzatok, az állam és a pénzintézetek. Legkésőbb június 30-áig befejeződik a települések adósságrendezése.

Az államtitkár közölte: a 2013-as költségvetési törvénybe bekerül egy olyan passzus, amely szerint a kistelepülések adósságrendezésénél a kormánynak egyedi mérlegelési lehetősége van. Amennyiben kiemelkedően magas az egy főre jutó adósságállomány, akkor a kormány meg fogja vizsgálni annak okát – tette hozzá.

Kiemelte: az érintett 1758 önkormányzatból “maximum 52-ről lehet szó, de az adósságállományukból negyven százalékot akkor is megkapnak”.    Példaként vállalkozási célú hitelfelvételt, konkrétan egy szállodavásárlást említett, amelyet nem konszolidálnak, mert az adósságrendezés “az igazságosságot szolgálja”.

Sükösd Tamás polgármester közölte: történelmi lehetőség a városnak a konszolidáció, mert 2002 és 2010 között a bővülő feladatokat csökkenő normatív támogatásokkal kellett ellátniuk. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt ciklusokban százmilliós nagyságrendű devizakötvény-kibocsátás történt Sárbogárdon, miközben az iparűzésiadó-bevétel a hasonló méretű megyei városokénak töredéke.

Varga Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő, Cece polgármestere elmondta: a térség 34 települése közül huszonhetet érint a konszolidáció. Hangsúlyozta: a többi község nem vagy csak nagyon kevés intézményt működtetett, esetleg nem voltak hitelképesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik