Belföld

Rogán Antal: A Jobbik ma vállalhatatlan számomra

rogán antal (rogán antal, )
rogán antal (rogán antal, )

Vonáék szándékai átsütnek a mondataikon - így gondolja a Fidesz frakcióvezetője. Villáminterjú.

Miért ön ment a Fideszből a vasárnapi tüntetésre?

Mert engem hívtak meg a szervezők.

Orbán Viktort is felengedték volna a színpadra.

A miniszterelnöknek a Parlamentben kell megszólalnia, ezt hétfőn meg is tette. A kormány nem sokkal a Gyöngyösi-beszéd után, nagyjából kedd reggel közleményt adott ki, ebben egyértelműen állást foglalt.

Ön valami olyasmit nyilatkozott a Népszabadságnak még a vasárnapi rendezvény előtt, hogy engedélyt kért a szereplésre Orbán Viktortól.

Fogalmazzunk úgy: egyeztettünk. Magától értetődő, hogy a miniszterelnök szava döntő abban, hogy a legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője részt vegyen-e egy ilyen eseményen.

Ki írta a beszédét?

Én magam, vasárnap délelőtt. Megreggeliztettük a gyerekeket, aztán a feleségem korcsolyázni vitte a nagyobbat, én meg leültem a táblagépemmel.

A Fideszben állítólag sokan rossz néven vették, hogy fellépett a „kommunisták” rendezvényén.

A képviselőtársaim tudtommal egyetértettek a döntésemmel. A most hétfői parlamenti ülésen mondott beszédem utáni reakciók is ezt erősítették meg bennem.

Mennyit ér ez az elhatárolódás?

Sokat. Meggyőződésem, hogy fontos tett volt. Konkrét ügyben, konkrét mondatok ellen szólt, ám jelentősége messze túlmutat ezen az egy eseten: világossá tette, hogy Magyarországon minden józan erő határozottan fellép, ha ilyen beszédek hangzanak el az Országgyűlésben. Kiállásunk, úgy hiszem, igazi biztonságot ad nemcsak zsidó honfitársainknak, hanem a cigányoknak és mindenki másnak, akit rasszista indítékból vagy akár meggyőződése miatt támadás ér.

A magyar baloldal nagyjából az 1992-es Csurka-dolgozat óta követeli, hogy a mérsékelt jobb keményen határolódjon el a szélsőséges politikától és politikusoktól. Ez ügyben az Orbán-kormányok is kaptak hideget-meleget az ellenzékiektől. Az ön vasárnapi beszéde, és a miniszterelnök valamivel puhább, de azért egyértelmű hétfői parlamenti felszólalása azt jelzi, hogy felégetik a hidat a Fidesz és a Jobbik között?

Én azok miatt mentem, akiket személyükben, méltóságukban megsértettek és megtámadtak.


“Nem választ vár, hanem provokál” – Fotó: Neményi Márton

Nem világos, hogy ön Gyöngyösi Mártonnak azt a néhány mondatát utasítja el vagy a komplett Jobbikot.

Amíg a Jobbik a magáénak vallja Gyöngyösi állításait, addig elhatárolódásom a Jobbikra is vonatkozik.

„A nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, és még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal” – így fogalmazott Bajnai vasárnap. Egyetért vele?

A náci szó a múlt terminológiája, és mint ilyen, nem mindig alkalmazható a jelen és a jövő eseményeire. De a jelen és a jövő mindig a múltból épül fel és tanulnunk kell belőle. Gyöngyösi Márton és a Jobbik láthatóan nem tanult belőle.

Bajnai bizonyára arra utalt, hogy szerinte Gyöngyösi szavai után demokratikus párt soha semmiben nem közösködhet a Jobbikkal.

Én pedig ismétlem: amíg Vonáék közösséget vállalnak Gyöngyösi szavaival, addig számomra a Jobbik vállalhatatlan.

A Jobbik vezetői nem tehetik meg, hogy elhatárolódjanak Gyöngyösi mondatától. Inkább elkenik.

Amíg ez így lesz, a Jobbik vállalhatatlan számomra.

A szocialista Steiner Pál azt olvasta önre az Országgyűlésben, hogy egy korábbi polgármester-választáson elfogadta a Jobbik támogatását.

Steiner Pál azt mondta, 2010-ben a Jobbik jelöltje is voltam. Ez nem igaz. De vádaskodni mindig lehet. A Jobbik és az MSZP több közös indítványt is tett az elmúlt két évben a Parlamentben, ezeken az indítványokon Gyöngyösi Márton és Mesterházy Attila aláírása is szerepel, sőt, Steiner Pálé is!

Vonáék azt állítják, a többi párt direkt félreértelmezi Gyöngyösi „pontatlanul megfogalmazott gondolatát”, hogy így eltakaríthassák az útból a Jobbikot.

Nagyon is érthetőek a jobbikosok kódolt szövegei, szándékaik átsütnek a mondataikon! Amikor például Novák Előd kérdez, igazából nem választ vár, hanem provokál. Így volt ez Vona Gábor most hétfői parlamenti beszédében is, ahol ugyan a felszólalás címében a sárga csekk szerepelt, csakhogy a pártelnök végig a sárga csillagról beszélt. Ez megengedhetetlen összemosás, aljas megközelítés, amit ott helyben, az üléstermben is szóvá tettem, és határozottan visszautasítottam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik