Belföld

Kölyök szakállas agámákkal bővült a veszprémi állatkert

Három kölyök szakállas agámával bővült a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark; a hüllők az állatkert játszóházába költöztek - közölte az MTI-vel a vadaspark projektmenedzsere.

Fotó: Orosz Péter

Szabó Petra felidézte: a Kölyökdzsungel játszóház és terrárium 2010-es megnyitása óta az egyik legkedveltebb létesítménye a veszprémi állatkertnek. A különleges, egyedileg tervezett és kivitelezett, állatkerti témájú játszóeszközök minden gyereket elvarázsolnak, akik szívesen bukdácsolnak át a lajhárúton, csúsznak le az óriáscsúszdán, másznak négykézláb az állatszállító ládákon a papagáj klubba.

Hozzátette: a játszóteret terráriumok szegélyezik, ahol különféle hüllőkkel ismerkedhetnek meg a látogatók: a harapós aligátorteknős, a királypitonok és az óriási albínó tigrispitonok melletti terráriumba most három fiatal szakállas agáma érkezett.

A szakállas vagy más néven tüskés agáma onnan kapta a nevét, hogy izgalmi állapotban (például ha mérges vagy fél) felfújja magát, így kimereszti a testén és a torkán lévő tüskeszerű pikkelyeket. Ausztrália száraz, köves, félsivatagi erdős részén élnek. Jó mászók, ágakon és bokrokban töltik idejük nagy részét emberi lakóhelyek közelében. Reggelente és délutánonként köveken és napos faágakon sütkéreznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik