Belföld

Akcióban a fagyhalál ellen

Tél (tél, hó, budapest)
Tél (tél, hó, budapest)

Felkészült csoport próbálja megakadályozni a fővárosban, hogy emberek fagyjanak meg az utcán vagy épp fűtetlen házaikban. Terepjárók, mentők és szakemberek is készen állnak.

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága felkészült a télre, és megtette azokat az intézkedéseket, amelyekkel magas színvonalon el tudja látni feladatát – mondta Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke az operatív törzs kétnapos gyakorlata után kedden.

Pesti szerint az együttműködő szervezetek bármilyen váratlan helyzetben hibátlanul teljesítenek. „Az elmúlt tél tapasztalatai alapján a katasztrófavédelem az átszervezés után még hatékonyabb lett, a jó felkészülés eredményeként nem volt fennakadás, és a korábbi évekhez képest majdnem nullára csökkent a fagyhalál”  – mondta, pontos számot azonban nem közölt.

A legtöbben az utcán vagy házuk udvarán hűlnek ki, de egyre többen fűtetlen házakban, lakásokban, szobákban.

Mai hír, hogy egy beteg hodászi férfi rosszul lett az úton, az árokba esett és megfagyott.

Az országos statisztika már a tél kezdetén is szomorú. Tavaly is egy hónap alatt majdnem negyven ember halt meg a hideg miatt Magyarországon.  2010 őszén és telén pedig összesen 183-an.

A Magyar Szociális Fórum szerint a valódi szám ennek a duplája, körülbelül 400. A rendőrségi statisztikákban ugyanis nincsenek benne azok az esetek, amikor a kihűlt emberek a kórházba szállítás után halnak meg.

Pénz kellene

Októberben az MSZP tízmilliárd forintos pénzügyi alap létrehozását javasolta az otthoni fagyhalálok megelőzéséért.


Fotó: Neményi Márton

Két és fél év alatt megháromszorozódott azoknak a díjhátralékosoknak a száma, akik kiszorultak az áram-, a gáz- vagy a távhőellátásból, így az idei télen tízezreket fenyeget az otthoni fagyhalál – hangsúlyozta Lukács Zoltán. Az MSZP ezért törvényjavaslatot terjeszt elő az otthoni fagyhalálok megelőzését célzó pénzügyi alap létrehozására. Az alap a terveik szerint novembertől februárig 20-50 ezer forintos támogatást nyújtana a védendő fogyasztóknak, illetve azoknak, akiknek az otthonát kikapcsolták a villamosenergia- vagy a földgázellátásból.

Van jármű és ember is

Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy a felkészülésbe a hivatásos, szakmai szervezetek mellett a karitatív, önkéntes szervezeteket is bevonták, mert nagy szükség van a tapasztalataikra.

Példaként említette, hogy az igazgatóság 50 terepjárót készített fel, amelyekkel a legzordabb időjárás esetén is eleget tudnak tenni a feladatoknak.

Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány közölte: két felszerelt betegszállítót indítanak útnak, a körzeti megbízottak sűrűbben járőröznek a külterületeken és a hétvégi házas területeken. A rendőrök, közterület-felügyelők, civil és karitatív szervezetek munkatársai együtt járják majd az utcákat, aluljárókat. A rendőrök tájékoztatják a rászorulókat az ellátási lehetőségekről – tette hozzá a rendőrfőkapitány, aki arról is beszámolt, hogy szervezett keretek között hajléktalanszállókon is tartanak majd baleset- és bűnmegelőzési oktatást. Terveik szerint a Kürt utcai szállón kezdik az oktatást januártól.

Segítség a menhelyeknek

A hajléktalanok társadalmi integrációjára ír ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi): a 917 millió forintos keretösszegből a fedél nélküli emberek ellátásával foglalkozó intézmények igényelhetnek forrásokat december 15-étől – jelentette be a szociális államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós elmondta, hogy Budapest és Pest megye 58 millió, míg a többi megye összesen 859 millió forintra pályázhat, projektenként 8-140 millió forintot kaphatnak.

A pályázat elbírálásánál támogatják az ellátó intézmények fejlesztését, az utcán élők befogadását, ennek érdekében innovatív szolgáltatások kialakítását, az önálló (tehát intézményen kívüli) lakhatás biztosítását, valamint az érintettek munkába állásának segítését személyre szabott képzésekkel vagy egyéni fejlesztési tervekkel. Az egyes projektekbe 10-150 hajléktalan embert vonhatnak be a szervezetek.

Az államtitkár elmondta, hogy az Alkotmánybíróság hajléktalanokat érintő döntését elfogadják és tiszteletben tartják, de álláspontja szerint az élet védelme a legfontosabb feladat. Arra mutatott rá, hogy az elmúlt télen „életek tucatjait” tudták megmenteni a szervezetek összefogásával, azzal, hogy az embereket melegedőkbe, szállókba vitték. Kérdésre jelezte, „adott esetben” még az alaptörvényt is módosítják annak érdekében, hogy védeni tudják az emberek életét.

Behúzódnak a hajléktalanok

Majdnem telítettek a menhelyek. Országos szinten 90 százalékos az éjjeli melegedők kihasználtsága – közölte a Menhely Alapítvány igazgatója kedden. Aknai Zoltán szerint a fővárosi menhelyeken a múlt éjszaka körülbelül 1600 ember aludt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik