Belföld

Országos botrányt kavart a szegedi igazgatóváltás

Egyre több cikk jelenik meg a szegedi képviselő-testület szombati döntéséről, mely szerint felmentik Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját.

A Népszava.hu terjedelmes riportban számol be a szegedi történésekről. A lap külön kiemeli, hogy míg minden más napirendi pontot nyilvánosan tárgyaltak, Bátyai sorsáról zárt ülésen döntöttek.

Szegeden szimpátiatüntetés volt Bátyai Edina mellett, és aláírásgyűjtés is indult annak érdekében, hogy megmaradhasson pozíciójában. Személyeskedéseket sem mellőző vita után azonnali hatállyal leváltotta Bátyai Edinát a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetői posztjáról, 15 igen, 14 nem szavazattal a szegedi közgyűlés. Ehhez tudni kell, hogy Szegeden jobboldali többség van a közgyűlésben, miközben a polgármester szocialista. A fenti szavazati arány pontosan tükrözi ezt a megoszlást, ami már önmagában következtetni enged arra, hogy megint politikai döntésről van szó. Ráadásul a dolog pikantériája, hogy közvetlenül a Bátyai Edinát érintő napirendi pont előtt arról esett szó, hogy visszahívják-e Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselőt, akivel kapcsolatban az vetődött fel, hogy kocsmai verekedésbe keveredett. De némi szóváltás után mégsem tűzték napirendre ezt a kérdést. Keresztúri Farkas feltehetően az igazgatónő ellen szavazott, ha az ő voksa kiesett volna, döntetlen lett volna a végeredmény – írja a lap.

Botka László polgármester hangsúlyozta, nem írja alá a közgyűlési határozatot, ezért 15 napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívni – folytatja a Népszava.hu – Ha a jobboldali többség akkor is megszavazza Bátyai leváltását, a jogszabályok szerint hatályba lép a határozat. A polgármester szerint a Szabadtéri Játékok igazgatója pártpolitikai érdekeknek esett áldozatul, “szégyen”-nek, “méltatlan”-nak és “elfogadhatatlan”-nak nevezte az eljárást. Kiemelte, valamennyi színházi-szakmai szervezet tiltakozott. Művészek ideológiától és pártállástól függetlenül ítélték el a történteket (Szörényi Levente, Bródy János). Ha betartják a pályázattal kapcsolatos határidőket, leghamarabb március végére, április elejére lehet új igazgatója a szabadtérinek, mondta. Az igazgatói feladatok ellátásával ideiglenesen Juhász Péter helyettest bízták meg. Mozgalom indult Szegeden azért, hogy többen próbálják meggyőzni a képviselőiket e meglehetősen rossz döntésről. De ismerve a katonás szavazógépezetet, a személyes meggyőzés sikerére kevés az esély. A közgyűlés határozott arról is, hogy kiírják a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói pályázatát is, ami ezek után nem sok jóval kecsegtet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik